FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Izložba likovnih radova austrijske i hrvatske djece o moru

BEČ, 9. prosinca 2004. (Hina) - Izložba crteža austrijske i hrvatskedjece o temi "More" otvorene je poslije podne u prostorima bečkeGimnazije i Realne gimnazije GRG 3.
BEČ, 9. prosinca 2004. (Hina) - Izložba crteža austrijske i hrvatske djece o temi "More" otvorene je poslije podne u prostorima bečke Gimnazije i Realne gimnazije GRG 3.

Izloženo je stotinjak radova u različitim tehnikama djece od vrtićke do srednjoškolske dobi, nastalih na osmoj kulturno-poetskoj priredbi "Dobrojutro more" u Podstrani, kod Splita, od 3. do 5. kolovoza.

Pozdravljajući nazočne, direktor Gimnazije i Realne gimnazije u Hagemuellergaseu 30 u Beču Peter Abulesz naglasio je da ta gimnazija ima dosta zajedničkih projekata sa školama iz Češke, Mađarske, Slovenije te da je to prvi projekt u suradnji s Hrvatskom za koji se nada da će se proširiti.

Inspektor za likovni odgoj pri bečkom Gradskom vijeću za školstvo (Stadtschulrat) Heinz Kovačić izrazio je nadu da će se projekt nastaviti, ali da će uslijediti, kako je dodao, i financijska potpora iz Europske unije za takve projekte koji pridonose boljem upoznavanju i zbližavanju djece i općenito hrvatskog i austrijskog naroda.

Otvarajući izložbu, sudac Ustavnog suda RH Milan Vuković, jedan od utemeljitelja kulturne priredbe "Dobrojutro more", rekao je da se izložbom želi podsjetiti na značaj hrvatskog mora, njegova izvorišta u kulturnom, civilizacijskom i gospodarskom sadržaju.

"Jako mi je drago što smo došli s kulturno-pjesničkom manifestacijom u Beč, što je razumljivo, jer su Hrvatska i Austrija bile povezane 393 godine, a za to vrijeme mnogo se napravilo na gospodarskom planu u Hrvatskoj - izgradilo se niz luka, brodogradilišta i td. Ova izložba posvećena je moru i svemu onom što čini hrvatsko podneblje posebnim", rekao je Vuković pozdravivši suradnju hrvatske i austrijske djece.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Zoran Jašić čestitao je na toj kulturnoj inicijativi koja pridonosi zbližavanju ljudi i zemalja te je izrazio zadovoljstvo što je tako velik interes djece za tu manifestaciju.

Priredba "Dobrojutro more" održava se na stih istoimene pjesme Josipa Pupačića.

Izložbu su organizirala Gimnazije i Realne gimnazije GRG 3 u Beču u suradnji sa bečkim Gradskim školskim vijećem i Grimex Handelsgesmbhom.

Ta izložba bila je u rujnu priređena u Zagrebu.

(Hina) xspoš ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙