FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuker: nema govora o zamrzavanju plaća

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šukervečeras je izjavio da u stand-by aranžmanu potpisanu s Međunarodnimmonetarnim fondom (MMF) nema govora o strogu ograničenju rasta izamrzavanju plaća, već da se isključivo govori o ograničenju novčanemase za plaće.
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker večeras je izjavio da u stand-by aranžmanu potpisanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nema govora o strogu ograničenju rasta i zamrzavanju plaća, već da se isključivo govori o ograničenju novčane mase za plaće.

Šuker je to izjavio nakon potpisivanja dvaju ugovora između Hrvatske i Razvojne banke Europskog vijeća o sufinanciranju obnove škola te izgradnji komunalne i društvene infrastrukture na otocima, zamoljen da komentira koje će mjere, od svih restriktivnih mjera što ih je predložio MMF, Vlada razmotriti i primijeniti.

Ministar je rekao da su jedine dvije restriktivne mjere koje je predložio MMF proračunski manjak u 2005. na razini od 3,7 posto te da se vanjski dug u eurima kreće na razini između 78 i 80 posto BDP-a. "To su jedine dvije restriktivne mjere potpisane u ugovoru s MMF-om", kazao je Šuker.

Dodao je da sve izvan toga o čemu je govorio voditelj Misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas predstavlja njegove projekcije što bi trebalo učiniti u državnim financijama kako bi što više novca ostalo za razvoj i smanjila opća potrošnja države.

Demekas je prije dva dana za prve provjere provedbe stand-by aranžmana preporučio Vladi i socijalnim partnerima da ocijene mogućnost sklapanja nacionalnog pakta koji bi ograničio rast plaća.

"Nema govora o striktnoj restrikciji rasta plaća i njihovu zamrzavanju, već se govori o ograničenju mase sredstava za plaće", ponovio je Šuker. Ustvrdio je da u tom kontekstu svakako treba gledati i novi Zakon o državnim službenicima koji bi "puno toga trebao promijeniti".

Šuker se osvrnuo i na 2001. kad su plaće bile smanjene 10 posto. "Da država danas ne mora platiti dvije milijarde kuna sudskih tužba zbog neisplaćenih božićnica i regresa iz 2001., vjerojatno bi se dijelom te svote mogla povećati novčana masa za plaće", rekao je.

Tada nije bilo ovakve povike i bučnih razgovora o tome da MMF ne samo što ograničuje plaće nego ih snizuje za 10 posto, dodao je je Šuker.

Glede isplate dviju milijarda kuna dobiti od T-HT-a državi Šuker je ponovio da će to biti učinjeno do kraja godine i da s tim neće biti teškoća. Pregovori još traju i teku po predviđenu planu, a neki napisi u hrvatskim novinama nisu baš išli na ruku našim pregovaračima, istaknuo je.

Ako se ta dividenda isplati u siječnju 2005., to ne bi utjecalo na izračun proračunskog manjka od planiranih 4,5 posto u ovoj godini, jer je riječ o jednokratnu prihodu zbog kojeg ne treba dizati buku, dodao je ministar financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙