FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o izvršenju državnog proračuna

ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Današnja saborska rasprava o VladinuIzvješću o izvršenju državnog proračuna u prvoj polovici ove godinepretvorila se u još jedno 'prepucavanje' oporbe i vladajućih okouspješnosti bivše i sadašnje vlade.
ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Današnja saborska rasprava o Vladinu Izvješću o izvršenju državnog proračuna u prvoj polovici ove godine pretvorila se u još jedno 'prepucavanje' oporbe i vladajućih oko uspješnosti bivše i sadašnje vlade.

Vladajući su isticali da je aktualna Vlada, unatoč dugovima koje joj je ostavila bivša, uspjela preokrenuti negativne trendove i stabilizirati makroekonomske pokazatelje.

U prvom polugodištu ove godine zabilježen je 10-postotni rast turizma u odnosu na godinu ranije, usporen je rast vanjskog zaduživanja, a nakon početne stagnacije, rast bilježi i industrijska proizvodnja, istaknuo je HDZ-ovac Šime Prtenjača.

"Na temelju ovog izvješća, sa sigurnošću možemo reći da će do kraja godine biti stabilizirana sva makroekonomska kretanja koja su važna za stabilnost države", ocijenio je.

Bivšu je Vladu pak optužio da je potpisivanjem kolektivnog ugovora sa sindikatima državnih i javnih službi u predizborne svrhe prouzročila 9,5 postotni rast ovogodišnjih proračunskih rashoda.

Oporbeni klubovi tvrde pak, da su pozitivni pokazatelji rezultat rada bivše Vlade, a sadašnju optužuje da je na zahtjev MMF-a odustala od započetih razvojnih i socijalnih projekata.

"Vlada je, u dogovoru s MMF-om, usporila započete razvojne projekte, a od nekih je i odustala", ustvrdila je Dragica Zgrebec (SDP), upozoravajući na smanjena proračunska izdavanja za regionalni razvoj, malo i srednje poduzetništvo te zapošljavanje.

Ugovor s MMF-om, po njezinu mišljenju 'kriv' je i za odgađanje rada Fonda za povrat duga umirovljenicima, jer Vladu obvezuje na prethodne konzultacije s MMF-om i Svjetskom bankom, smatra Zgrebec. "Ničeg neće biti ni od povećanja mirovina, jer se on tim sporazumom vezuje uz prosječni rast realne plaće u gospodarstvu", uvjerena je Zgrebec.

Pozitivni trendovi iskazani u Izvješću rezultat su inercije, a ne učinkovitosti programa i realizacije proračuna", ocijenio je Željko Pecek (HSS).

Upozorio je i na obustavu aktivnosti u kreditiranju poduzetnika. "Za male poduzetnike u prvom polugodištu ove godine nije odobrena ni lipa kredita, kao ni za zapošljavanje invalida, restrukturiranje gospodarstva", ustvrdio je.

Na slabu realizaciju proračunskih stavki u pojedinim resorima upozorio je i Jozo Radoš (Libra). "Čini se da imamo dvije države i dvije vrste državnih institucija - one koje troše novac ispod plana i one koje bitno premašuju plan", kazao je Radoš.

Upozorio je i da je Vladin Ured za odnose s javnošću ovih dana lansirao reklamnu kampanju, koja je, smatra Radoš, "skuplja od 2,5 milijna kuna, koliki je razdjel Ureda, a cilj joj je podržati predsjedničkog kandidata jedne stranke".

Miroslav Rožić (HSP) upozorio je pak na visoke izdatke za intelektualne usluge. "Sudeći po rashodima za intelektualne usluge, čini se da u državnoj upravi uopće nema ljudi koji znaju obavljati svoje poslove", kazao je.

Sjednica će se nastaviti nakon podnevne stanke

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙