FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalne središnjice protiv zamrzavanja plaća

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Sindikalne središnjice izrazile suu današnjim priopćenjima nezadovoljstvo jučerašnjom porukom voditeljaMisije MMF-a za Hrvatsku Dimitrija Demekasa, koji je Vladi isocijalnim partnerima preporučio da razmotre mogućnost ograničenjarasta plaća.
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Sindikalne središnjice izrazile su u današnjim priopćenjima nezadovoljstvo jučerašnjom porukom voditelja Misije MMF-a za Hrvatsku Dimitrija Demekasa, koji je Vladi i socijalnim partnerima preporučio da razmotre mogućnost ograničenja rasta plaća.

Hrvatski nezavisni sindikati (NHS) upozoravaju da ta preporuka znači da bi "opet radnik snosio sav trošak oporavka društva", a isto mišljenje ima i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), koja ističe da je "nedopustivo tražiti uštedu i ostvarivanje napretka kroz nisku cijenu rada".

Za MMF je "novac jedina vrijednost, a čovjek tek potrošna roba", pa su i plaće "tek trošak ili nužno zlo", ističu Hrvatski nezavisni sindikati, napominjući da MMF, iako vladama s kojima sklapa aranžmane "samo predlaže i preporučuje", očekuje da se njegovi savjeti prihvate.

MMF bi Hrvatsku, upravo kada je u njoj donekle zaživio model kolektivnog pregovaranja, vratio na razinu društvenog dogovora o zamrzavanju plaća ili o njihovu sporom rastu, iako plaće, osim dijela menadžerskih, već odavno nemaju velike skokove niti mogu pratiti sve veće životne troškove, kaže NHS.

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) ocjenjuje MMF-ovu poruku neozbiljnom i bez ozbiljnih argumenata.

"Nedopustivo je tražiti uštedu i ostvarivanje napretka kroz nisku cijenu rada i ionako već niske plaće od kojih većina radnika ni danas ne može preživjeti", kažu u URSH-u.

Taj sindikat ističe da će se suprotstaviti svim idejama kojima se, pod krinkom europeizacije, od Hrvatske želi napraviti veletržnica na periferiji Europe, a hrvatskog radnika učiniti robom kako bi "obespravljen za koricu kruha služio europskim tajkunima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙