FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo MMF-a s članovima saborskih odbora

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Izaslanstvo Međunarodnoga monetarnogfonda (MMF), na čelu s voditeljem Misije Dimitriosom Demekasom,razgovaralo je danas s članovima triju odbora Hrvatskoga sabora - zafinancije i državni proračun, za gospodarstvo te za rad, socijalnupolitiku i zdravstvo.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Izaslanstvo Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), na čelu s voditeljem Misije Dimitriosom Demekasom, razgovaralo je danas s članovima triju odbora Hrvatskoga sabora - za financije i državni proračun, za gospodarstvo te za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

Izaslanstvo MMF-a boravi u Hrvatskoj od 2. prosinca radi prve provjere ostvarivanja stand-by aranžmana, odobrenog u kolovozu ove godine.

U priopćenju Hrvatskoga sabora ističe se da su predstavnici MMF-a iznijeli preliminarne procjene o onome što je dosad učinjeno te o očekivanjima za iduću godinu, koja će se usmjeriti prema mikroekonomskoj politici, privatizaciji, monetarnoj politici i investicijama.

Istaknuto je da je osnovna svrha stand-by aranžmana zaustaviti rast inozemnog duga, a glavno oruđe za to je smanjenje fiskalnog deficita godine 2004. i 2005.

Uz ostala postignuća i uspjehe hrvatske Vlade, predstavnici MMF-a naveli su i smanjenje deficita u odnosu prema godini 2003., podsjećajući da je novoizabrana Vlada naslijedila velik deficit koji je uspjela smanjiti. Izaslanstvo, kaže se u priopćenju, smatra da ova Vlada ne bi smjela ponavljati pogreške prošle, koje se u prvome redu odnose na preveliku potrošnju.

Također je pohvaljena Vlada za iste stope PDV-a te zato što su u proračun za 2004. uključene sve subvencije, smanjena potrošnja za plaće te smanjene beneficije. Ostvareni su i pomaci na drugim područjima; primjerice provodi se plan restrukturiranja Hrvatskih željeznica, prema mišljenju MMF-a, iznimno skupe i stare tvrtke.

Primijećen je manji napredak u privatizaciji i reformi mirovinskog i zdravstvenog sustava. Istaknuto je da se 2005. ne predviđa veći porez te da je nužno provesti tri reforme kad je riječ o rashodu i jednu na području prihoda radi suzbijanja sive ekonomije.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Šime Prtenjača istaknuo je da je, uz stabilizaciju vanjskog i unutarnjeg duga, važno provesti postupak privatizacije i ostale reforme stabilizacije gospodarstva, koje, uz laganu tendenciju oporavka te dva novoosnovana fonda, može odgovoriti izazovima koji dolaze. Crno će se tržište teško staviti pod nadzor, ali se očekuje daljnje poboljšanje u turizmu, pozitivni učinci od ulaganja strukturalnih fondova i greenfield ulaganja, što bi ubrzalo oporavak gospodarstva, stoji na kraju priopćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙