FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Unatoč ograničenjima potrošnja alkohola raste

LJUBLJANA,15. prosinca(Hina) - Potrošnja alkohola u Sloveniji rasteunatoč zakonu kojim je prošle godine ograničena njegova prodaja,pokazuju istraživanje čije rezultate objavljuje u srijedu slovenskitisak.
LJUBLJANA,15. prosinca(Hina) - Potrošnja alkohola u Sloveniji raste unatoč zakonu kojim je prošle godine ograničena njegova prodaja, pokazuju istraživanje čije rezultate objavljuje u srijedu slovenski tisak.

Prema europskom istraživanju ESPAD provedenom u 35 država, prosječna potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Sloveniji, među populacijom starijom od 15 godina, iznosi 12,3 litre čistog alkohola, 5 decilitara više nego godinu dana ranije.

Alkohol je probala četvrtina adolescenata starih 15 i 16 godina, a devet posto ga konzumira redovito.

Riječ je o podacima istraživanja provedenog u prošloj godini, kad je na snazi već bio zakon kojim je serviranje alkoholnih pića u lokalima zabranjeno u ranim jutarnjim satima, kao i njegova prodaja u trgovinama otvorenim noću.

Slovenski mediji navode da je povećana statistička potrošnja rezultat više nego udvostručene konzumacije među mladima. Kako je za ljubljanski "Dnevnik" od srijede izjavila Janja Šešok iz Državnog zavoda za zaštitu zdravlja, trenutačno izgleda da zakon o ograničenju potrošnje alkohola nije donio učinke, ali je potrebno zakonske odredbe kombinirati s osvještavanjem stanovništva i preventivom.

"Nalazimo se tek na početku, a bez profesionalizacije na području borbe protiv alkohola ne može se napredovati", rekla je za "Dnevnik" dr. Zdenka Čebašek Travnik iz Zavoda za zaštitu zdravlja.

U Sloveniji godišnje od posljedica koje se pripisuju alkoholu umre 500 do 600 ljudi, a zabilježi se oko 4000 hospitalizacija s prosječnim trajanjem od 27 dana. Kod desetine sudionika prometnih nesreća sa smrtnim ishodom sudionici su u alkoholiziranom stanju.

"Sve dok zastupnici u parlamentu ne pristanu na sniženje dopuštene količine alkohola u krvi vozača, ne možemo se nadati da će se politika prema alkoholu pomaknuti u željenom pravcu", izjavila je za ljubljanski list "Dnevnik" dr. Zdenka Čebašek Travnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙