FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: U Hrvatskoj psihoaktivne tvari sve dostupnije mladima

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Dječaci i djevojčice u dobi od 15godina u Hrvatskoj sve ranije počinju eksperimentirati s pušenjem,pijenjem alkohola i uzimanjem droga, a dostupnost psihoaktivnih tvarije 20-40 posto veća u odnosu na 1999. unatoč zakonima koji ihzabranjuju, pokazalo je istraživanje u koje je prošle godine bilouključeno 5926 hrvatskih učenika prvog i drugog razreda srednješkole.
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Dječaci i djevojčice u dobi od 15 godina u Hrvatskoj sve ranije počinju eksperimentirati s pušenjem, pijenjem alkohola i uzimanjem droga, a dostupnost psihoaktivnih tvari je 20-40 posto veća u odnosu na 1999. unatoč zakonima koji ih zabranjuju, pokazalo je istraživanje u koje je prošle godine bilo uključeno 5926 hrvatskih učenika prvog i drugog razreda srednje škole.

Hrvatska je u znatno lošijoj poziciji u odnosu na rezultate istog istraživanja provedenog 1999. godine jer današnji petnaestogodišnjaci više puše, piju i konzumiraju droge nego njihovi vršnjaci prije pet godina, ocijenila je glavna istraživačica Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodala je kako je porast konzumiranja cigareta i alkohola posebno izražen kod djevojčica.

To je treći put da HZJZ provodi istraživanje o problemu ovisnosti među tinejdžerima u sklopu projekta ESPAD, u kojemu je prošle godine sudjelovalo 35 zemalja.

Po pušenju Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice među 35 zemalja, s podatkom da je u posljednjih mjesec dana prije provođenja ankete pušilo 36 posto dječaka i 37 posto djevojčica.

15 posto dječaka i 10 posto djevojčica konzumiralo je alkohol u zadnjih mjesec dana 10 ili više puta, po čemu su hrvatski tinejdžeri na visokom osmom mjestu među vršnjacima iz 35 zemalja. Najčešće konzumiraju pivo, koje je pilo 42 posto dječaka i 14 posto djevojčica, a zatim po popularnosti slijede žestoka pića.

U odnosu na ranije istraživanje dječaci piju dva puta više, a djevojčice pet puta više. Svaki je sedmi učenik pri svom posljednjem pijenju popio litru piva ili više, što sve pokazuje da su trendovi pijenja i opijanja u porastu, zaključila je Kuzman.

Najčešća droga koju su 15-godišnjaci probali je marihuana, koju je barem jednom u životu probalo 24 posto dječaka i 20 posto djevojčica.

Uporaba droga je u porastu, a u odnosu na razdoblje prije osam godina, dječaci eksperimentiraju s drogama 2,5 puta češće, a djevojčice 4,5 puta. Zamjetno je, međutim, kako u odnosu na druge zemlje, 15-godišnjaci u Hrvatskoj manje uzimaju ecstasy.

Istraživanje je pokazalo da 25 posto učenika bez problema kupuje alkohol u trgovini unatoč zakonu koji to zabranjuje. 46 posto njih smatra kako je marihuana lako i vrlo lako dostupna, a 20 posto kaže da je marihuanu lako nabaviti u školi, za razliku od 1999. kada je to smatralo svega jedan posto učenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙