FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ususret izložbi "Čileanska umjetnost: Prelazeći granice"

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Izložba "Čileanska umjetnost:Prelazeći granice" što će se sutra navečer otvoriti u zagrebačkojGaleriji Klovićevi dvori hrvatskoj će javnosti predstavitireprezentativan izbor iz suvremene čileanske likovne umjetnosti od40-tih godina prošloga stoljeća do danas.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Izložba "Čileanska umjetnost: Prelazeći granice" što će se sutra navečer otvoriti u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori hrvatskoj će javnosti predstaviti reprezentativan izbor iz suvremene čileanske likovne umjetnosti od 40-tih godina prošloga stoljeća do danas.

Hrvatska je prva točka toga prvog "izlaska" čileanskih suvremenih likovnih umjetnika iz domovine koje predstavljaju radovi 78 umjetnika u odabiru kustosice Patricie Ready, istaknula je članica čileanskoga Nacionalnog odbora za kulturu Drina Rendić na današnjoj konferenciji za novinare.

Rendić nije krila uzbuđenje zbog toga što se, kako je rekla, nalazi u Hrvatskoj - domovini njezina oca podsjetivši da je na zamisao o ostvarenju te izložbe došla prije dvije godine u razgovoru s tadašnjim i sadašnjim čileanskim veleposlanicima u Hrvatskoj - Jorgeom Depouoyem Grezom i Manuleom Rawlinsom Atrijom koji je nazočio današnjoj konferenciji.

Po riječima veleposlanika Atrie, izložba je nastavak uspješne kulturne suradnje dviju zemalja koja se, istaknuo je, održava u ozračju koji može dati samo kultura - harmonije, mira i tolerancije. Čileanski veleposlanik nada se da će mediji biti vjerni prenositelji toga duha.

U Klovićevim dvorima moći će se tako do 30. siječnja iduće godine razgledati skulpture, slike, grafike i instalacije suvremenih čileanskih umjetnika koji još aktivno rade i među kojima su priznati i poznati sudionici najvećih bijenalnih smotra umjetnosti u Europi i svijetu.

Priređivanje izložbe potpomogli su hrvatsko i čileansko ministarstvo kulture.

Novinare je, među ostalim, zanimalo jesu li odabrani radovi prilagođeni izložbi koja kreće u Zagrebu, a nastavlja se u nekoliko glavnih gradova srednje i istočne Europe.

Nazočni predstavnici Nacionalnoga vijeća za kulturu i kustosica izložbe ustvrdili su da je koncepcija izložba takva da predstavlja reprezentativan izbor suvremene čileanske umjetnosti te da se neće mijenjati bez obzira na to u kojemu se dijelu svijeta postavlja.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙