FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Europske podjele oko pregovora s Hrvatskom

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Dobra ilustracija kako sepripremaju značajne europske odluke slučaj je datuma otvaranjahrvatskih pregovora o članstvu - 25 država podijeljeno je treba lipregovore otvoriti na proljeće bez uvjeta ili i dalje ustrajati napunoj suradnji s Haagom, piše za postaju Glas Amerike LadaStipić-Niseteo.
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Dobra ilustracija kako se pripremaju značajne europske odluke slučaj je datuma otvaranja hrvatskih pregovora o članstvu - 25 država podijeljeno je treba li pregovore otvoriti na proljeće bez uvjeta ili i dalje ustrajati na punoj suradnji s Haagom, piše za postaju Glas Amerike Lada Stipić-Niseteo.

Budući da je kod ovakvih odluka svaka članica u poziciji da vetom stopira bilo koju odluku podijeljenost nije razriješena svima prihvatljivim aranžmanom te će ministri vanjskih poslova konačnicu prepustiti čelnicima, stoji u tekstu. Kako sada stvari stoje, Hrvatska će dobiti uvjetovani datum što znači da će čelnici odlučiti o otpočinjanju pregovora ili u ožujku ili u travnju uz ogradu da pregovore otvara puna suradnja s Haagom, izvješćuje Lada Stipić-Niseteo.

Austrija, Njemačka, Irska, Francuska, Mađarska, Slovačka i Slovenija nisu dovoljno snažne da bi se izborile za svoju verziju bezuvjetnog otvaranja pregovora - kao što, s druge strane, niti Velika Britanija, Danska, Švedska, Nizozemska i iznenađujuće, po informacijama čelnika slovenske diplomacije, Italija ne žele odustati od vezivanja suradnje s Haagom s otvaranjem pregovora, objašnjava Lada Stipić-Niseteo.

"Slovenac Dimitrij Rupel bio je pun potpore za južnog susjeda, 'naša je jedina poruka Hrvatskoj poruka dobrodošlice', a taj preokret u izjavama koje su ne tako davno bile ocjena da Hrvatskoj nije mjesto u Uniji lako se objašnjava da je Sloveniji u ovoj fazi u interesu otvaranje pregovora jer tek s pregovorima u tijeku može insistirati na ustupcima višim od nekakvog pravičnog rješenja", , primjećuje se u prilogu,. U tome je i jednostavan odgovor zašto Slovenija prije ulaska u Uniju nije pokazala spremnost za sporazumno skidanje sporova s dobrosusjedskog dnevnog reda, tumači Lada Stipić-Niseteo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙