FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pregovori najvjerojatnije uvjetovani potvrdom pune suradnje s Haagom

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - O početku pregovora s Hrvatskom naVijeću ministara Europske unije nije ništa odlučeno, ali jenajizvjesniji scenarij da se čelnici Unijinih 25 članica opredijeliliza početak pregovora uvjetovan punom suradnjom s Haagom, piše uizvješću Lade Stipić - Niseteo za Glas Amerike.
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - O početku pregovora s Hrvatskom na Vijeću ministara Europske unije nije ništa odlučeno, ali je najizvjesniji scenarij da se čelnici Unijinih 25 članica opredijelili za početak pregovora uvjetovan punom suradnjom s Haagom, piše u izvješću Lade Stipić - Niseteo za Glas Amerike.

"'Mi se danas možemo dogovoriti bilo što ali je odluka na čelnicima za četiri dana', komentirala je jedna glasnogovornica u press-u Ministarskog vijeća, a ta rečenica najbolje odražava što se zbiva i lako ju je primijeniti na slučaj Hrvatske i, naravno, na zbrku koju izazivaju različite vijesti o sudbini datuma početka hrvatskih pregovora i 'garnirunga' ove odluke", stoji u izvješću.

Kako sada stvari stoje i sudeći prema informacijama koje su "procurile" s vrlo različitih nacionalnih adresa, ministri vanjskih poslova će za liderski skup pripremiti paket u kojem se datum hrvatskih pregovora vezuje uz potvrdu pune suradnje s Haškim sudom, piše Lada Stipić-Niseteo i zaključuje kako je "u igri vjerojatno ožujak, iako i taj datum ovisi o raspoloženju čelnika, ali i ponešto o tradicionalnoj trgovini ustupcima - s tim da do tog dana suradnja mora biti potvrđena".

Neke su zemlje zagovarale početak pregovora bez ikakvih uvjeta i klub potpore, osim nepromijenjeno glasne Austrije, čine Njemačka, Mađarska, Slovačka i Slovenija, Francuska se diskretno stavila na stranu Hrvatske a na drugoj strani, nepromjenjenih pozicija, ostali su Velika Britanija i Skandinavci, nastavlja se u tekstu.

Definicija pune suradnje sa sudom u Haagu nije se promijenila, a svoj unos u sadržaj skupa čelnika i eventualnu promjenu odluka dat će glavna tužiteljica telefonskom informacijom, a nije isključeno da na nekom od idućih skupova ministara vanjskih poslova, pogotovo onome koji bi prethodio proljetnom summitu Unije u ožujku, Carla del Ponte osobno nazoči, stoji u izvješću.

"U šarenilu vijesti i tumačenja gužvu je izazvao ministar za Europu jedne nove članice pročitavši raspravu ministara kao 'odluka o početku pregovora s Hrvatskom donijet će se u ožujku', što su promptno prenijele neke agencije. Za sada najveće šanse ima uvjetovani start u ožujku no, odluka je na 25 europskih čelnika, i to u okružju u kojem će na jednu objektivno minornu temu utjecati viši interesi, između ostalih i kako tretirati Tursku. Ovdašnje špekulacije inače spominju listopad kao mjesec otvaranja pregovora s Ankarom", izvješćuje Lada Stipić-Niseteo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙