FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Odluka o datumu početka pregovora Hrvatske s EU-om najvjerojatnije tek 17. prosinca

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Neizvjesnost oko datuma početkapregovora izmedju Hrvatske i Europske unije trajat će do summitačelnika 25 članica Europske unije 17. prosinca jer na pitanje da li ćeHrvatska dobiti datum početka pregovora nije odgovoreno ni na novompripremnom sastanku veleposlanika 25 članica EU-a koji usuglašavajudokumente za skori skup ministara vanjskih poslova, izvješćuje zapostaju Glas Amerike Lada Stipić-Niseteo u srijedu.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Neizvjesnost oko datuma početka pregovora izmedju Hrvatske i Europske unije trajat će do summita čelnika 25 članica Europske unije 17. prosinca jer na pitanje da li će Hrvatska dobiti datum početka pregovora nije odgovoreno ni na novom pripremnom sastanku veleposlanika 25 članica EU-a koji usuglašavaju dokumente za skori skup ministara vanjskih poslova, izvješćuje za postaju Glas Amerike Lada Stipić-Niseteo u srijedu.

Stalni predstavnici zemalja članica pri EU-u sljedećih će dana iznijeti usuglašen prijedlog za redovni sastanak ministara vanjskih poslova Unije koji je zadnja pripremna instanca za odluke čelnika na summitu 17. prosinca. Velika je vjerojatnost da će datum za početak pregovora s Hrvatskom odrediti tek čelnici država i vlada na summitu 17. prosinca, izvješćuje Lada Stipić-Niseteo.

Velika većina članica zadržala je postojeće stavove, odnosno da se slaže s otvaranjem pregovora s Hrvatskom ukoliko bude potvrđena puna suradnja Zagreba s Haagom, navodi Stipić Niseteo u izvješću o pripremnom sastanku veleposlanika članica EU-a.

Lada Stipić-Niseteo izvješćuje, pozivajući se na diplomatski izvor sa sastanka, i da je jedna država članica, koja "nije velika država", kako je dopisnici rekao neimenovani izvor, sugerirala malu izmjenu u tekstu dokumenta o Hrvatskoj po kojoj bi umjesto rečenice "ukoliko suradnja bude potvrđena" stajalo "sve dok Vijeće ne odluči drugačije". Dopisnica postaje objašnjava kako je u prvoj varijanti odluka na haaškoj tužiteljici, dok je u drugoj na vodstvu Unijinih članica, što može dovesti u pitanje kredibilitet Tribunala u očima Unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙