FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

J. Kosor protiv ulaska Hrvatske u projekt Družba Adria

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednička kandidatkinja HDZ-aJadranka Kosor izjavila je danas da će se, postane li predsjednicadržave, čvrsto zauzimati za istupanje Hrvatske iz projekta DružbaAdria, koji je ocijenila štetnim i visoko rizičnim za Hrvatsku.
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas da će se, postane li predsjednica države, čvrsto zauzimati za istupanje Hrvatske iz projekta Družba Adria, koji je ocijenila štetnim i visoko rizičnim za Hrvatsku.

"Kao hrvatska predsjednica zauzimat ću se za istupanje Hrvatske iz štetnog projekta Družba Adria", kazala je Kosor na konferenciji za novinare u svom izbornom stožeru.

U prilog toj tvrdnji, a pozivajući se na podatke stručnjaka, Kosor je rekla da bi spomenuti projekt za posljedicu imao veliki promet, a malu zaradu i ogroman rizik za Hrvatsku.

Tim se projektom, kaže, predviđa izvoz nekvalitetne visokosumporne ruske nafte, koju bi prevozili tankeri sa štetnim i po okoliš izuzetno opasnim balastnim vodama, što je, ističe, za Hrvatsku te njezino najljepše i najčišće more neprihvatljivo.

Uđe li se u Družbu Adriu, upozorava Kosor, u Jadran bi ušlo oko pet milijuna tona balastnih voda s više od 7000 raznih mikroorganizama, među kojima je, primjerice, uzročnik kolere, a koji mogu uništiti morsku floru i faunu.

Hrvatska bi, prema procjenama stručnjaka, od tog projekta mogla prihodovati maksimalno 30 milijuna američkih dolara, što je, tvrdi Kosor, premala cijena u odnosu na 800 milijuna dolara koliko se od turizma prihoduje na Kvarneru.

Upozorava da bi u slučaju ekološke katastrofe Hrvatska u deset godina čišćenja Jadrana morala izdvojiti čak 30 milijardi dolara, dok je neizravne štete nemoguće i procijeniti.

Upitana zašto, kao potpredsjednica Vlade, nije i ranije progovarala protiv tog projekta, odgovorila je da je bila zadužena za druga pitanja, ali da je, postavši predsjednička kandidatkinja, i pitanje Družbe Adrie postalo područje njezina zanimanja.

Na novinarsko pitanje nije li njezino protivljenje projektu u suprotnosti sa stavom njezine stranke, budući da su HDZ-ovci u Saboru bojkotirali glasovanje o HSP-ovu prijedlogu da Hrvatska istupi iz Družbe Adrie, Kosor je rekla da je iznijela stav kao predsjednička kandidatkinja, napominjući da je HDZ u saborskoj raspravi tražio da se s konačnom odlukom pričeka do ocjena stručnjaka koje je, kaže, danas iznijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙