FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FED ponovno povećava ključne kamatne stope

WASHINGTON, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dužnosnici američkesredišnje banke (Fed) spremni su
WASHINGTON, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dužnosnici američke središnje banke (Fed) spremni su

u utorak peti puta ove godine povećati ključnu kamatnu stopu, ocijenivši da je ekspanzija američkog gospodarstva sama po sebi održiva i da joj više nije potreban poticaj u vidu vrlo niskih kamatnih stopa.

Ekonomisti jednoglasno prognoziraju da će Fed povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na 2,25 posto. Time bi se kamate nakon smanjivanja na rekordno nisku razinu u proteklih 40 godina ipak vratile na nešto normalnije razine.

"Povećanje neće biti veliko, ali će kamatne stope ipak biti povećane a gospodarski je rast dovoljno snažan da potakne poboljšanje situacije na tržištu rada", naglašava David Berson, glavni ekonomist financijskog diva Fannie Mae.

Američko je gospodarstvo u trećem tromjesečju na godišnjoj razini poraslo 3,7 posto a broj novootvorenih radnih mjesta u prosjeku je u protekla tri mjeseca rastao za 178 tisuća, što nije spektakularna brojka ali je dovoljno velika da blago smanji stopu nezaposlenosti od 5,4 posto, zabilježenu u studenome, ocjenjuju analitičari.

Ekonomisti predviđaju da će u uvjetima smanjivanja stope nezaposlenosti Fed pomnije pratiti kretanje inflacije dok će se zasad ograničiti na "odmjerenu kampanju" povećavanja kamatnih stopa. Od njezina početka u lipnju ove godine američka je središnja banka na svakom od protekla četiri sastanka povećala stopu za četvrtinu postotna boda.

Stručnjaci prognoziraju i da odluka o povećanju kamatnih stopa na završnom ovogodišnjem sastanku u Fedu neće biti posljednja.

Tržišta spekuliraju da će do ponovnog podizanja ključnih kamatnih stopa doći na sljedećem sastanku Fed-a početkom veljače, ali mišljenja su podijeljena oko pretpostavke da će američka središnja banka možda ipak pričekati s tim potezom do sljedećeg sastanka u ožujku kako bi prvo ocijenila utjecaj svojih poteza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙