FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD prognozira novi rast američkih kamatnih stopa

PARIZ, 30. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Američka središnja banka Fedtrebala bi nastaviti povećavati kamate kako bi suzbila inflatornepritiske, dok ih eurozona u predstojećim tromjesečjima ne trebalamijenjati, objavila je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju irazvitak (OECD).
PARIZ, 30. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Američka središnja banka Fed trebala bi nastaviti povećavati kamate kako bi suzbila inflatorne pritiske, dok ih eurozona u predstojećim tromjesečjima ne trebala mijenjati, objavila je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

U svojim polugodišnjim "Gospodarskim prognozama" OECD je istaknuo i da bi Japan trebao ustrajati na politici držanja kamatnih stopa blizu nule, uz napomenu da "njihova normalizacija ne bi trebala započeti prije no što inflacija počne bilježiti pozitivne vrijednosti".

Napominjući da je američka središnja banka ove godine povećavala kamate četiri puta po četvrtinu postotnog boda, OECD naglašava: "U kontekstu smanjivanja jaza između stvarnog i potencijalnog BDP-a i porasta troškova rada, dodatna povećanja zasigurno će približiti kamatne stope neutralnoj poziciji".

Eurozona ne treba žuriti s povećanjem kamatnih stopa, smatra OECD: "U kontekstu znatne ustrajne stagnacije u gospodarstvu, inflacija bi trebala oslabiti u sljedeće dvije godine, što upućuje da bi u sljedećih nekoliko tromjesečja bilo najbolje pričekati s promjenama kamatnih stopa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙