FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodaje fondova spustile cijene nafte

LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte dosegnule su uponedjeljak na svjetskim tržištima najnižu razinu u proteklih petmjeseci, nakon što su fondovi prodajama nadjačali učinak odluke vodećečlanice OPEC-a Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje.
LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte dosegnule su u ponedjeljak na svjetskim tržištima najnižu razinu u proteklih pet mjeseci, nakon što su fondovi prodajama nadjačali učinak odluke vodeće članice OPEC-a Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje.

Barel je na američkom tržištu pojeftinio 26 centi na 41,50 dolara po barelu, nakon što je u petak kliznuo za čak 1,83 dolara na najnižu razinu od kraja srpnja. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 15 centi na 37,23 dolara, nadovezavši se time na pad cijene u petak za 2,29 dolara po barelu.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom ocjene da će zalihe sirove nafte u svijetu biti dovoljne ove zime usprkos odluci OPEC-a od petka da smanji prekomjernu proizvodnju za milijun barela dnevno. Saudijska Arabija najavila je smanjenje proizvodnje za 500 tisuća barela dnevno.

Rafinerije u Japanu i Južnoj Koreji priopćile su u ponedjeljak da im je Rijad najavio smanjenje isporuke u siječnju za osam posto. Saudijci su znatno smanjili prodaju nafte vodećim uvoznicama nafte ali trgovci ističu da su njihovi klijenti skloniji smanjiti opseg pošiljki nego čekati da im Rijad sam nametne redukciju.

Pad cijena nafte u odnosu na kraj studenoga izazvan je dobitonosnim prodajama koje su pokrenuli fondovi. Nastavak tog trenda mogao bi potaknuti OPEC da na sastanku zakazanom za 30. siječnja razmotri mogućnost dodatnog smanjenja proizvodnje pri skiciranju proizvodne politike za drugo tromjesečje 2005., kada je potražnja obično na najnižoj razini.

"Budu li cijene padale i u razdoblju od danas do siječnja, morat ćemo smanjiti gornji proizvodni limit za 500 tisuća do jedan milijun barela dnevno", izjavio je kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙