FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 24. STUDENOGA 2004. GODINE

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD24. STUDENOGA 2004. GODINE
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 24. STUDENOGA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.492,60 10.489,42

Tokyo/NIKKEI 10.872,33 -

London/FTSE-100 4.730,90 4.742,40

Frankfurt/DAX 30 4.134,53 4.113,37

--------------------------------------------------

Cijene dionica na američkim burzama u srijedu pratile su u stopu kretanja cijena nafte, dočekavši kraj poslovanja tek s neznatnim promjenama.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je svega 0,03 posto, na 10.492 boda. Tehnološki Nasdaq, međutim, oslabio je 0,04 posto, na 2.084 boda.

Cijena nafte na njujorškom tržištu po završetku trgovanja bila je 48,94 dolara za barel, 30 centi viša nego dan ranije, no spustila se s 50,25 dolara koliko je dosegnula tijekom dana.

Kako je cijena nafte premašila 50 dolara, tako su na tržištu dionica ponovno ojačale zabrinutosti zbog korporativnih zarada te su cijene dionica pale. No, kako se prema kraju poslovanja cijena nafte spuštala, tako su i cijene dionica blago nadoknadile gubitke.

"Smjerom cijena na tržištu čini se da u potpunosti upravlja cijena sirove nafte", ustvrdio je Tim Ghriskey, iz Solaris Asset Managementa. "Nafta ima značajan utjecaj na povjerenje potrošača i korporativne zarade te osobnu potrošnju. Plaćanje dva dolara premije na cijenu svaki put kad dođete na benzinsku stanicu ograničava drugu potrošnju".

Na dobitku su najviše bile dionice energetskih kompanija, no bile su pogođene proizvođača poluvodiča, nakon što je Credit Suisse First Boston snizio investicijski rejting dionicama Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova. U prosjeku su se cijene dionica čipova spustile 0,7 posto, a Intela tri posto.

Obujam trgovanja poprilično je nizak, budući su, po riječima trgovaca, ulagači ili fizički ili mislima odsutni kako se približava Dan zahvalnosti.

Na europskim burzama cijene dionica također gotovo da se i nisu mijenjale, budući je raspoloženje ulagača bilo pod pritiskom rastućih cijena nafte i skoka eura na rekordno visoku razinu prema dolaru. Londonski Ftse indeks porastao je svega 0,2 posto, na 4.742 boda. Frankfurtski DAX spustio se 0,3 posto, na 4.113 boda.

Europski burzovni indeksi u srijedu su se različito kretali uslijed pritisaka na europske izvoznike izazvanih rekordnim slabljenjem dolara i zadovoljavajućih izgleda za poslovanje nekih predstavnika financijske industrije.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio oko 0,2 posto, na 4.730 bodova. Istodobno frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti oko 0,5 posto, dosegnuvši 4.134 boda.

Od gubitnika se isticala britanska inženjerska tvrtka Tomkins, po objavi 6-postotnog pada operativne dobiti u trećem tromjesečju zbog slabog dolara i viših cijena sirovina. Dionice su joj oslabile 5,3 posto. Pale su i dionice švicarske agencije za zapošljavanje Adecco, za 2,3 posto, nakon što je izvijestila o nepromijenjenoj neto dobiti u trećem tromjesečju.

A bilo je i dobitnika, ponajviše u financijskom sektoru, predvođenom financijskom grupom Fortis, čije su dionice ojačale 1,2 posto. Ta grupa sada procjenjuje rast neto operativne dobiti poslije investicijskih učinaka od najmanje 30 posto, prema ranije očekivanih 10 posto.

Ojačale su i dionice zrakoplovne tvrtke Air France, oko 1,5 posto, nakon što je francuski zračni prijevoznik izvijestio o većoj dobiti od očekivane i zadržao svoje procjene cjelogodišnjeg rasta rezultata poslovanja unatoč visokim računima za gorivo uslijed rastućih cijena nafte. Njezine procjene pomogle su ublažiti strahove ulagača da bi visoke cijene nafte mogle pogoditi korporativne profite.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,2 posto, na 10.872 boda.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3146 1,3167 1,3082

Euro/JPY 135,26 135,81 135,17

USD/JPY 102,87 103,71 102,74

-------------------------------------------------

Kako prodaja američke valute na svjetskim tržištima dobiva na zamahu, tako tečaj dolara iz dana u dan postiže nove rekordno niske razine prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tečaj eura dosegnuo je u srijedu u jednome trenutku rekordnih 1,3167 dolara. Dolar je potonuo i na najnižu razinu prema švicarskom franku u zadnjih devet godina, tako da iznosi 1,15 franaka. Spustio se i ispod 103 jena, na 102,7 - najniže u zadnje četiri godine.

Neki ulagači ubrzali su svoje prodaje dolara nakon vijesti da bi Rusija mogla razmotriti visinu udjela eura u svojim deviznim rezervama. Preostali kao signal za prodaju dolara koriste visoke cijene nafte.

Iznad svega, iza njegovih prodaja stoje naznake da zakonodavci u svijetu nisu spremni na intervencije kako bi spriječili daljnji pad tečaja američke valute, a tržišta i dalje brine manjak u američkoj platnoj bilanci.

"Tržište nemilosrdno melje dolar. Nitko se ne želi kladiti protiv tog smjera", ocijenio je raspoloženje na tržištu Lee Feridge, valutni strateg pri Rabobanku.

U međuvremenu, iz Azije i eurozone dopiru pritužbe na aprecijaciju njihovih valuta, što šteti konkurentnosti njihova izvoza. Iz japanskog ministarstva financija kazali su da je tečaj dolara izašao izvan ekonomskih temeljnih odnosa, što su riječi iza kojih su u prošlosti slijedile devizne intervencije. Južnokorejska vlada zatražila je od kompanija da ograniče prodaje dolara.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da je zabrinut da će snažna aprecijacija eura pogoditi njemački ključni sektor gospodarstva - izvoz. Član upravnog vijeća Europske središnje banke Jaime Caruana, pak, ocijenio je da takav razvoj događaja na valutnim tržištima utječe na eksternu potražnju.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

23.11. USLIB 2,09 2,16 2,36 2,58

23.11. EULIB 2,10 2,11 2,18 2,23

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙