FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Osam desetljeća stari dnevnik britanske tinejdžerke, tzv. "prave Bridget Jones", idućeg tjedna kreće u prodaju diljem Velike Britanije. U dnevniku je 17-godišnja Ilena Powel zabilježila tri mjeseca života 1925. godine, s posebnim naglaskom na opsjednutost izgledom i muškarcima. Dnevnik obložen kožom pronađen je u torbi punoj knjiga, koja je darovana knjižnici Oxfam u Bristolu, Ileninom rodnom gradu, a daje dobar uvid u način života u Britaniji tijekom "ludih" 20-tih godina prošlog stoljeća, kada su ljubav i zabava bile glavne preokupacije mladih žena. Neka Ileninina razmišljanja vrlo su slična onima 30-godišnje Bridget u knjizi britanske spisateljice Helen Fielding, po kojoj je 2001. godine snimljen film "Dnevnik Bridget Jones".

BERLIN - Flautu od mamutove kljove staru 35 tisuća godina otkrili su arheolozi u jednoj njemačkoj spilji, priopćilo je u petak Tuebingensko sveučiliše. Jedan od najstarijih pronađenih glazbenih instrumenata uopće, flauta je sastavljena iz 31 dijela koji su nađeni u spilji na planini iz doba Jura u jugozapadnoj Njemačkoj. Posljednjih je godina tamo pronađeno dosta figurica izrađenih od mamutovih kljova, ornamenata i drugih glazbenih instrumenata. Arheolozi vjeruju da su ljudi zimi i u proljeće logorovali u tim spiljama. Na tom su području mamuti tamo živjeli tijekom pleistocenog razdoblja. Sveučilište je izjavilo da namjerava izložiti flautu u muzeju u Stuttgartu.

LONDON - Nizom događanja u Etiopiji u veljači 2005. će se obilježiti 60. godišnjica rođenja pokojnog kralja reggae glazbe Boba Marleya. Cjelomjesečni program pod nazivom "Ujedinjena Afrika" vrhunac će doseći velikim koncertom 6. veljače u Adis Abebi. Na koncertu će nastupiti Marleyjeva djeca, skupina njegovih bivših pratećih vokala I-Threes, kao i Harry Belafonte, Quincy Jones te vodeći afrički glazbenici poput Angelique Kidjo, Baaba Maal i Youssou N'Dou. Marley je umro od raka 11. svibnja 1981. Udovica pokojne zvijezde i predsjednica "Ujedinjene Afrike" Rita Marley izjavila je da se događajem svijetu žele prenijeti poruke ljubavi, zajedništva i nade, što je i Marley činio svojim hitovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙