FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hrvatski biolozi podupiru radmanov institut

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Niz hrvatskih bioloških udruga upotpunosti podupiru Radmanov Institut za istraživanje života u Splitu(MedILS) te poziva hrvatsku Vladu da osigura njegovo oživotvorenje uizvornom obliku.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Niz hrvatskih bioloških udruga u potpunosti podupiru Radmanov Institut za istraživanje života u Splitu (MedILS) te poziva hrvatsku Vladu da osigura njegovo oživotvorenje u izvornom obliku.

Na konferenciji za tisak danas u Zagrebu njihovi predstavnici su izrazili zabrinutost za "potencijalno najznačajniji znanstveni projekt u cjelokupnoj povijesti hrvatske znanosti" te na temelju informacija u medijima "dojam da Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa pokušava opstruirati cijeli projekt".

Predsjednik Hrvatske udruge genetičkih inženjera (HUGI) dr. Srećko Jelenić pozvao se na podatak da predstavljene udruge okupljaju dvije tisuće znanstvenika te upozorio hrvatsku Vladu da bi njezino postavljanje članova upravnog vijeća MedILS-a bilo doživljeno kao miješanje u znanost i ograničavanje slobode, što bi otjeralo znanstvenike.

Ako se to ne daj bože dogodi, ova Vlada će biti poznata kao vlada koja je opstruirala jedan od najvažnijih znanstvenih projekata na ovim prostorima, kazao je dr. Jelenić.

Projekt MedLIS-a počeo se ostvarivati za vrijeme prošle Vlade, a aktualna Vlada izražava deklarativnu potporu, "ali se ništa nije dogodilo", kazao je Jelenić i pozvao hrvatsku Vladu da nastavi s projektom.

Treba omogućiti osnivanje MedILS-a kao međunarodne institucije po kriterijima izvrsnosti, čime bi on bio otvoren i za hrvatske znanstvenike i značajno doprinio razvoju znanosti u hrvatskim i svjetskim okvirima, kazao je.

Od 20. studenoga na web adresi http://www.za-medils.info/pismo.php objavljena je peticija potpore Radmanovom projektu koju je do podneva potpisalo 845 znanstvenika, od čega preko 162 koji rade u inozemnim znanstvenim institucijama. Peticija će biti upućena najvišim hrvatskim vlastima: Predsjedniku, Vladi i Saboru.

Na današnjoj konferenciji sudjelovali su predstavnici društava: Hrvatsko biološko društvo 1885, Hrvatsko društvo za biljnu fiziologiju, Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju, Hrvatsko genetičko društvo, Hrvatska udruga genetičkih inženjera i Sekcija mladih istraživača Hrvatskog prirodoslovnog društva.

Prema osnovnim načelima koje je Radman istaknuo u vizijama MedILS je međunarodna, neprofitna, znanstvena institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙