FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRABAR-KITAROVIĆ OČEKUJE DATUM PREGOVORA S EU U PROSINCU

WASHINGTON,19. studenoga(Hina) - Hrvatska ministrica europskihintegracija Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je četvrtak uWashingtonu kako očekuje da će Europsko vijeće u prosincu odreditidatum za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, teda suradnja Hrvatske s Haškim sudom tome neće biti prepreka.
WASHINGTON,19. studenoga(Hina) - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je četvrtak u Washingtonu kako očekuje da će Europsko vijeće u prosincu odrediti datum za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, te da suradnja Hrvatske s Haškim sudom tome neće biti prepreka.

"Ja vjerujem da da", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima odgovarajući na pitanje vjeruje li da će Hrvatska u prosincu dobiti konkretan datum u 2005. godini za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU-u.

Hrvatska ministrica je isto tako kazala da bi pregovori mogli početi u ožujku ili travnju 2005.

Grabar-Kitarović je navela kako se ta odluka još uvijek stavlja u kontekst suradnje Hrvatske s Haškim sudom, posebice jedinog neriješenog slučaja generala Ante Gotovine, o čemu se očekuje izvješće glavne tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a 23. studenoga.

Kazala je kako se nada da će u izvješću del Ponte reći kako "još postoji slučaj generala Gotovine" ali da Hrvatska surađuje i da će ta suradnja biti ocjenjena u kontekstu "mogućega i svega onoga što Hrvatska čini".

Glede Gotovine Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska surađuje u tom slučaju s Haškim sudom, ali da je pitanje što Hrvatska može učiniti i da ga ne može uhititi ukoliko se ne nalazi u Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović boravi u službenom radnom posjetu Washingtonu gdje je u četvrtak u Kongresu i State Departmentu razgovarala o procesu integracije Hrvatske u EU kao i suradnji Hrvatske s Haškim sudom i slučaju Gotovina.

U State Departmentu susrela se sa zamjenicom pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Katleen Stephens i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za EU Glynom Daviesom, a u Kongresu sa zastupnicom Mellisom Hart i zastupnikom Danaom Rohrabacherom.

"Hrvatska je ohrabrena da nastavi sa suradnjom (s Haškim sudom) i raspoloženje je danas bilo vrlo pozitivno", kazala je ona o razgovorima.

"Suradnja sa Sudom u Den Haagu je jedno od pitanja koje je očito visoko na dnevnom redu u Sjedinjenim Državama, ali i po kojem mi namjeravamo raditi kako se i do sada radilo", rekla je ona naglašavajući da je suradnja sa Sudom u interesu same Hrvatske.

Ona je novinarima kazala kako SAD pruža punu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU i da je to bilo nedvojbeno jasno iz njezinih razgovora s američkim dužnosnicima.

Dodala je da SAD prepoznaje napore Hrvatske koja punom snagom radi na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

Hrvatska želi biti spremna za ulazak u EU do 2007., ali točan datum ulaska ne ovisi o Hrvatskoj nego o Europskoj uniji, kazala je hrvatska ministrica.

U razgovorima je izražen zajednički interes Hrvatske i SAD-a za stabilizacijom prostora jugoistočne Europe u čemu približavanje Hrvatske EU-u igra značajnu ulogu kao i hrvatsko inzistiranje na regionalnoj suradnji, rekla je Grabar-Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙