FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

prvom hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu priznanje "Junak hrvatskoga Domovinskog rata"

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Dopredsjednik hrvatske VladeAndrija Hebrang danas je na prigodnoj svečanosti u HNK uručio AnkiciTuđman, supruzi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,priznanje "Junak hrvatskoga Domovinskog rata".
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Dopredsjednik hrvatske Vlade Andrija Hebrang danas je na prigodnoj svečanosti u HNK uručio Ankici Tuđman, supruzi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, priznanje "Junak hrvatskoga Domovinskog rata".

To je priznanje dr. Tuđmanu u povodu pete godišnjice njegove smrti dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata Podravke.

"Ovo priznanje je dokaz neraskidive veze između branitelja i Franje Tuđmana," rekao je Hebrang i dodao kako je obitelj pokojnoga predsjednika nakon njegove smrti prošla kroz pakao različitih napada.

Hebrang je pozvao nazočne da se izbore za istinu o borbi u Domovinskom ratu i ulozi prvoga hrvatskog predsjednika u stvaranju hrvatske države.

Franjo Tuđman je još ranih sedamdesetih godina u Matici hrvatskoj bio jedini od nas koji je imao osmišljen i oblikovan politički program i strategiju, rekao je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i dodao kako se već tada Matica na pitanju oko Tuđmana podijelila na nagodbenjake i one koji su se zauzimali za radikalnija rješenja. U ta su rješenja spadali zahtjevi za gospodarsku samostalnost Hrvatske, raspolaganje vlastitom novčarkom, stavljanje puške na hrvatsko rame i članstvo u Ujedinjenim narodima.

"Kad povijesni propuh odnese moljce detuđmanizacije, Franjo Tuđman je bio i ostat će dovječni junak hrvatskoga Domovinskog rata," poručio je Zidić.

Za izniman doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i nezavisne Republike Hrvatske ovo je priznanje zasluženo pripalo prvom hrvatskom predsjedniku Franjo Tuđmanu, rekao je predsjednik Podravkine Udruge Mladen Pavković i dodao kako je ranije priznanje "Junakinja Domovinskoga rata" dodijeljeno majci četvorice poginulih hrvatskih branitelja Kati Šoljić.

Dodjelu priznanja pratili su predstavnici povijesnih hrvatskih postrojba, a prikazan je i kratki dokumentarni film Obrada Kosovca "Dr. Franjo Tuđman - prvi hrvatski predsjednik".

Stihove hrvatskih pjesnika Antuna Gustava Matoša i Frana Krste Frankopana govorio je dramski glumac Zlatko Vitez, a glazbeno su sve to pratili Trio Orlando izvedbom Mozartovih i skladba Dore Pejačević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙