FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-ruski gospodarski razgovori

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - U okviru dvodnevnog posjetaizaslanstva Centralnog federalnog okruga (CFO) Ruske FederacijeZagrebu i Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK),Komore Zagreb i Grada Zagreb danas je održan Hrvatsko-ruskigospodarski forum.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - U okviru dvodnevnog posjeta izaslanstva Centralnog federalnog okruga (CFO) Ruske Federacije Zagrebu i Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), Komore Zagreb i Grada Zagreb danas je održan Hrvatsko-ruski gospodarski forum.

Na forumu su ruski gospodarstvenici predstavili svoje projekte potencijalnim hrvatskim poslovnim partnerima, kao i hrvatski ruskima, a prezentacije su održali i predstavnici grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice (HTZ), HGK, Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Predsjednik HFP-a Damir Ostović je predstavljajući privatizacijske projekte, posebno atraktivnim za ruske ulagače ocijenio kupnju nekretnina i privatizaciju turističkih poduzeća. Po njegovim riječima, do kraja godine Fond će oglasiti prodaju značajnog broja nekretnina koje dolaze u vlasništvo fonda po raznim osnovama.

Zagrebački čelnici upoznali su ruske gospodarstvenike s ulaganjima u gradsku infrastrukturu, a predstavnici HTZ-a sa hrvatskom turističkom ponudom. Članica Uprave HBOR-a Marija Kolarić predstavila je aktivnosti HBOR-a i mogućnosti suradnje s ruskim investicijskim kućama.

Održani su i pojedinačni razgovori predstavnika 30-ak ruskih i 60-ak hrvatskih tvrtki iz sektora bankarstva, energetike, metalurgije, građevinarstva, turizma, kao i tekstilne, zrakoplovne, gumarske, strojarske i kemijske industrije.

Rusko izaslanstvo predvodio je opunomoćeni predstavnik predsjednika Ruske Federacije za CFO Georgij Sergejevič Poltavčenko, a u izaslanstvu su sudjelovali i gradonačelnici gradova CFO-a te gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov.

Na kraju susreta, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i Georgij S. Poltavčenko potpisali su sporazum o suradnji između CFO-a i Grada Zagreba.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni hrvatski robni izvoz u Rusiju u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 89 milijuna dolara i bio je 74 posto veći od izvoza u istom razdoblju prošle godine, dok je vrijednost uvoza iznosila 830 milijuna dolara ili 70,6 posto više nego u prvih devet mjeseci 2003.

Hrvatska iz Rusije najviše uvozi naftu, naftne plinove, plin, naftna ulja i slične proizvode, na što se odnosi gotovo 90 posto hrvatskog uvoza, a u Rusiju najviše izvozi telekomunikacijske uređaje i farmaceutske proizvode. Na Rusku Fereraciju odnosi se 1,5 posto ukupnog hrvatskog izvoza i 6,9 posto uvoza.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙