FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade riječkog HNK za operu i balet

hrvatska-nagrade-opera-baletDodijeljene nagrade riječkog HNK za operu i baletRIJEKARIJEKA, 10. prosinca 2004. (Hina) - Najboljom opernom predstavomu cjelini HNK "Ivana pl. Zajca" za proteklo dvogodišnje razdobljeproglašena je danas "Turčin u Italiji" G. Rossinija, a najboljombaletnom predstavom u trogodišnjem razdoblju "Volite li Brahmsa?"Staše Zurovca.
RIJEKARIJEKA, 10. prosinca 2004. (Hina) - Najboljom opernom predstavom u cjelini HNK "Ivana pl. Zajca" za proteklo dvogodišnje razdoblje proglašena je danas "Turčin u Italiji" G. Rossinija, a najboljom baletnom predstavom u trogodišnjem razdoblju "Volite li Brahmsa?" Staše Zurovca.

Predstave su dobile nagradu "Borisa Papandopula".

Operu "Turčin u Italiji" režirao je Ozren Prohić, a dirigirao Anton Nanut. Balet "Volite li Brahmsa?" u potpunosti je autorsko djelo Staše Zurovca na glazbu J. Brahmsa.

Olga Šober je dobila nagradu "Štefanija Lenković" za najbolju žensku ulogu u operi i to za uloge Donne Fiorille u "Turčinu u Italiji" i mrs. Alice Ford u Verdijevoj operi "Falstaffu" .

Sergej Kiselev dobitnik je nagrade "Milan Pihler" za najbolje muške operne uloge i to za uloge Janka Mišića u "Zlatki" I. Zajca, Fentona u "Falstaffu" i Dona Narcisa u "Turčinu u Italiji".

Nagrade "Štefanija Lenković" i "Milan Pihler" nazvane su po opernim prvacima HNK u 20. stoljeću.

Za najbolju žensku baletnu ulogu nagrađena je Oxana Brandiboura za ulogu Esmeralde u istoimenu baletu C. Pugnija, a za mušku baletnu ulogu Svebor Sečak za ulogu Peera Gynta u istoimenu baletu E. Griega. Te dvije nagrade nose ime baletne umjetnice Olge Orlove koja je pedesetih godina 20. stoljeća djelovala u riječkom HNK kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja.

Priznanje "Boris Papandopulo" za posebno dostignuće u baletnoj predstavi dodijeljeno je dirigentici Nadi Matošević i orkestru Opere HNK "Ivana pl. Zajca" za glazbenu izvedbu baleta "Peer Gynt".

Nagrade za operna ostvarenja dodijeljene su drugi put, a nagrade za balet prvi put. Odlučeno je da se zbog manje produkcije operna ostvarenja nagrađuju svake druge, a baletna svake treće godine.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙