FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminula balerina Franka Hatze Kuljiš

VARAŽDIN, 26. studenog 2004. (Hina) - U Varaždinu je u 77. godinipreminula balerina, koreografkinja i baletna pedagoginja Franka HatzeKuljiš.
VARAŽDIN, 26. studenog 2004. (Hina) - U Varaždinu je u 77. godini preminula balerina, koreografkinja i baletna pedagoginja Franka Hatze Kuljiš.

Rođena je 19. travnja 1928. u Splitu, u kojemu je dobila i prvo baletno obrazovanje u Baletnoj školi Mile Katić, koju pohađa od svoje sedme godine.

U glasovitoj Međunarodnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu završila je i posebni tečaj za baletne pedagoge, navodi Služba za odnose s javnošću splitskoga HNK.

Od sezone 1945./46. angažirana je u Baletu splitskog HNK gdje je plesala glavne uloge na praizvedbama baleta "Grob u žitu" (Bombardelli) i "Dinarka - ples ponosa i bola" (J. Gotovac).

Od 1950. do 1953. članica je Zagrebačkog baleta i zatim, ponovno u Splitu, solistica, baletna pedagoginja i koreografkinja. Od 1957. asistentica je Ane Roje i Oskara Harmoša te nakon njihova odlaska vodi Balet splitskog HNK.

Posebno je bila aktivna kao baletna pedagoginja, a od 1965. pa do umirovljenja vodila je i vlastiti Baletni studio.

Ostvarila je više glavnih karakternih uloga, nastupala je u operama a koreografirala je brojne baletne prizore u operama, dramama i operetama.

Umirovljena je 1969. godine.

Pokop Franke Hatze-Kuljiš će biti u ponedjeljak na splitskom groblju Lovrincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙