FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u svijetu

LONDON, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Porast potražnje za naftomu svijetu usporit će u 2005. nakon što je ona ove godine dosegnula najvišu razinu u proteklih 28 godina, objavila je u petak Međunarodnaagencija za energiju (IEA).
LONDON, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Porast potražnje za naftom u svijetu usporit će u 2005. nakon što je ona ove godine dosegnula najvišu razinu u proteklih 28 godina, objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

IEA je blago smanjila svoju raniju procjenu porasta potražnje za naftom u svijetu u 2005. i to za 70 tisuća, na 1,38 milijuna barela dnevno. Na svjetskom tržištu tako će dnevno u prosjeku potražnja za naftom iduće godine iznositi 83,7 milijuna barela.

Time bi stopa rasta potražnje dosegnula 1,7 posto, što je manje u odnosu na ovu godinu kada je zabilježen rast od 3,3 posto, odnosno za 2,63 milijuna barela dnevno, budući da je Kina potaknula najbrži porast svjetske potražnje u razdoblju od 1976.

U 2003. rast potražnje u svijetu iznosio je 1,8 milijuna barela dnevno, odnosno 2,3 posto, pri čemu je predvodila Kina, s rastom od 11 posto.

IEA predviđa da će porast potražnje za naftom u Kini u 2005. iznositi 360 tisuća barela dnevno, odnosno za 5,7 posto, što je ipak manje u odnosu na ovogodišnjih eksplozivnih 14,7 posto, odnosno za 810 tisuća barela dnevno.

"Iako neće biti naglog prekida, očekujemo da će nastavljena kineska gospodarska ekspanzija i dalje potpirivati nagli porast potražnje za gorivom u cijeloj 2005. i nakon toga", ističe Međunarodna agencija za energiju. "Očekujemo ipak da će se taj trend dijelom stišati na kratki odnosno srednji rok zahvaljujući smanjivanju porasta potražnje za dieselom za generatore budući da kapaciteti koji ne koriste naftu za proizvodnju energije postupno hvataju korak s potražnjom", ističe agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙