FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC spreman srezati prekomjernu ponudu nafte

KAIRO, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Proizvođači nafteOrganizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak bi na sastanku uKairu trebali odlučiti o rezanju prekomjerne ponude koja je spustilacijene nafte na svjetskom tržištu s rekordnih razina, kazali suministri nafte toga kartela uoči početka sastanka.
KAIRO, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Proizvođači nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak bi na sastanku u Kairu trebali odlučiti o rezanju prekomjerne ponude koja je spustila cijene nafte na svjetskom tržištu s rekordnih razina, kazali su ministri nafte toga kartela uoči početka sastanka.

Po riječima ministara za naftu zemalja članica OPEC-a, postoji konsenzus za povlačenjem oko milijun barela nafte dnevno prekomjerne proizvodnje u odnosu na postojeće ciljane razine, kao i da se ministarski sastanak održi ponovno u veljači kako bi razmotrili daljnja smanjenja.

"Mislim da će glavna odluka današnjeg sastanka biti skorašnji novi sastanak i apsolutno slaganje", izjavio je kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah.

Smanjenje proizvodnje razočarat će zemlje potrošače koje su pozivale OPEC da ne odustane od povećane proizvodnje, kazavši da se naftne zalihe moraju obnoviti radi poticanja gospodarskog rasta i smirivanja promjenjivih cijena.

Cijene su i dalje oko 30 posto više nego početkom godine ali sirova nafta na američkom tržištu pojeftinila je za 13 dolara s rekordnih razina od 55,67 dolara po barelu, zabilježenih krajem listopada.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi prenio je strahovanja proizvođača OPEC-a da će očekivano nesezonsko povećanje zaliha nafte tijekom zime na sjevernoj hemisferi oslabiti cijene, navodi u petak arapski dnevni list al-Hayat. "Ponuda premašuje potražnju i zalihe u svijetu rastu, što će utjecati na cijene", izjavio je ministar Naimi za al-Hayat. "Moramo stoga poduzeti mjere opreza povlačenjem viškova u ponudi koji se procjenjuju na milijun barela dnevno."

Ministri nafte toga kartela kažu da smanjenje u ponudi neće odmah stupiti na snagu, budući da su proizvođači već ugovorili siječanjske isporuke sa svojim klijentima. "Stupit će na snagu za 40 dana", izjavio je u petak alžirski ministar energetike i rudarstva Hakib Khelil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙