FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice vlade

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Sa sjednice vlade
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Sa sjednice vlade

HINA - Financijski servis

Klirinški dug Ruske Federacije, u iznosu 185,7 milijuna američkih dolara, podmirit će se s dva protupožarna zrakoplova, opremom za termoelektrane i za plinovod, izviještena je danas Vlada o pregovorima za sklapanje sporazuma dviju vlada o reguliranju klirinškog duga bivšeg SSSR-a.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Hidajet Bišćević posebno ističe da je u pregovorima Hrvatska uspjela izbjeći 25-postotni diskont, odnosno umanjenje ruskog klirinškog duga.

Hrvatska je jedina zemlja kojoj je to 'pošlo za rukom', istaknuo je Biščević.

Za potpisivanje sporazuma kojim se regulira namirenje klirinškog duga Vlada je ovlastila ministra financija Ivana Šukera.

Vlada je danas odlučila da se suspenzija viznog režima za državljane Srbije i Crne Gore, koja bi istekla zadnji dan ove godine, produlji do 31. prosinca 2005.

Ukupno 25,4 milijuna kuna Vlada je namijenila financiranju zdravstvenih, kulturnih i obrazovnih programa Hrvata u BiH.

Zahtjevi su bili daleko veći, dosegnuli su 234 milijuna kuna, izvijestio je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

Najveći dio novaca, 16,5 milijuna kuna usmjerit će se na obrazovne programe u okviru kojih će se opremiti 30 knjižnica.

Na potvrdu Saboru Vlada je pak poslala ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu sa BiH.

Za dva, tri mjeseca mogla bi početi izgradnja dionice od Bosiljeva do vijadukta Stara Sušica, duljine 16,1 kilometar, na autocesti Rijeka-Zagreb u punom profilu.

Ti bi radovi mogli biti gotovi dvije godine nakon njihova započinjanja, s obzirom na zahtjevan vijadukt Zečeva Draga, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i obnove Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je, naime, dala suglasnost društvu Autocesta Rijeka-Zagreb da neutrošenih oko 53 milijuna kuna kredita za izgradnju prve faze te autoceste utroši za financiranje punog profila na toj dionici.

Dionica Bosiljevo-Stara Sušica ukupne je duljine 16,1 kilometar, a vrijednost tih radova procjenjuje se na oko 45 milijuna eura.

Saboru je Vlada uputila prijedlog izmjena Zakona o poticanju ulaganja, kojim su predviđene i posebne poticajne mjere za projekte posebnog gospodarskog interesa za državu, projekte značajne za ravnomjeran regionalni, ili razvoj područja posebne državne skrbi.

Za takve bi projekte Vlada mogla dati nepovratna novčana sredstva, uložiti imovinu u vlasništvu države u nositelja poticaja ili povlastica na osnovu čega bi stekla dionice ili poslovne udjele u tom društvu.

Izmjenama je predviđeno da poticaje mogu koristiti sva novoosnovana trgovačka društva, osim pretežito trgovačkih.

U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 52,3 posto više prekršaja zbog nasilja u obitelji nego u isto vrijeme prošle godine, istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na sjednici Vlade koja je danas prihvatila trogodišnju Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji.

U prvom tromjesečju zabilježeno je 2.426 prekršaja zbog nasilja u obitelji, a u više od 66,4 posto slučajeva riječ je o nasilju nad ženama, istaknula je Kosor.

Da bi se zaustavili ti trendovi, Nacionalna strategija u okviru kratkoročnih mjera predviđa da svi sudski predmeti o slučajevima nasilja u obitelji dobiju oznaku žurnih, da se osnuju obiteljski sudovi, odnosno obiteljski odjeli pri sudovima, da se analiziraju postojeća i osnuju nova skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Vlada je utvrdila i Okvirni program decentralizacije za razdoblje 2004. - 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙