FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: pogodnosti za znanstvene novake i asistente

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Znanstvenim novacima i asistentimakoji su u sustav znanosti i visokog obrazovanja ušli prije novogZakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju omogućit će sezadržavanje prava koja su stekli zaključivanjem prvog ugovora o radu.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Znanstvenim novacima i asistentima koji su u sustav znanosti i visokog obrazovanja ušli prije novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju omogućit će se zadržavanje prava koja su stekli zaključivanjem prvog ugovora o radu.

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru na hitno donošenje uputila prijedlog izmjena navedenog Zakona.

Tim se izmjenama precizira da će se najkasnije do 31. prosinca sa znanstvenim novacima, mlađim asistentima i asistentima zaključiti novi ugovor o radu, a sukladno prvom zaključenom ugovoru o radu na određeno ili neodređeno vrijeme.

Time se njima, kako je istaknuto, omogućava dovoljno vremena za ispunjavanje obveza koje im propisuje novi zakon, kao i zadržavanje prava stečenih prvim ugovorom o radu.

Izmjenama je također ujednačen i rok - akademska godina 2005/2006. - za ustrojavanje i organizaciju poslijediplomskih studija s rokom ustrojavanja dodiplomskih studija. Prvotno je, naime, bilo predviđeno da se poslijediplomski studiji ustroje i počnu provoditi najkasnije od školske godine 2004/2005.

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a premijer Ivo Sanader pozvao je na politički konsenzus oko tog Zakona, pozdravljajući i činjenicu da su sve parlamentarne stranke podržale taj zakon u prvom čitanju.

U konačni prijedlog Vlada je uvrstila i nekoliko prijedloga iz saborske rasprave, koji, ocjenjuje, neće dodatno, bitno opteretiti državni proračun.

Tako je uz ostalo prihvaćen prijedlog da nezaposlena udovica ili udovac imaju pravo na novčanu naknadu dok ne ostvare prava na obiteljsku mirovinu. To će proračun koštati dodatnih 250.000 kuna.

Izjednačena su i prava hrvatskih branitelja s više od 48 mjeseci "ratnog staža" i hrvatskih dragovoljaca, a više odredaba odnosi se na stambeno zbrinjavanje, među koje su uvršteni i članovi obitelji zatočenih ili nestalih branitelja.

Zakon predviđa i da će se prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane regulirati međudržavnim sporazumom.

Provedba zakona ukupno će državni proračun stajati 3,6 milijardi kuna godišnje.

Dopunama Zakona o vatrogastvu zadržava se dosadašnji sustav financiranja profesionalnih vatrogasnih postrojbi, što znači da će se država i dalje odricati dijela poreza u korist lokalnih jedinica, a Vlada će donijeti odluku o minimalnim financijskim standardima za te postrojbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙