FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SA SJEDNICE VLADE

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE

HINA - Financijski servis

Status povlaštenog potrošača, odnosno potrošača koji može birati svog dobavljača električne energije, uskoro će dobiti svi potrošači s godišnjom potrošnjom višom od 20 gigawatsati (GWh), a osnovat će se i Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Neke su to od najbitnijih izmjena iz paketa energetskih zakona - izmjena Zakona o energiji, te novih tekstova zakona o tržištu električne energije i zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru na hitno donošenje.

Novim se zakonskim tekstovima ta materija usklađuje s direktivama EU, a temelj su i daljnje liberalizacije energetskog tržišta.

Tako se novim zakonom o tržištu električne energije utvrđuje dinamika otvaranja toga tržišta, a s danom primjene kriterij za status povlaštenog potrošača sa sadašnjih 40 GWh bio bi smanjen na 20 GWh.

Sredinom 2006., odnosno 1. srpnja 2006., tržište bi trebalo biti otvoreno za potrošače koji troše više od 9 GWh, godinu dana kasnije za poduzetništvo, a 1. srpnja 2008. za sve kupce, znači i kućanstva.

Novim se zakonom također ukida sadašnje odvajanje djelatnosti vođenja elektroenergetskog sustava, te se ona objedinjuje sa prijenosom. Takvo rješenje, o jedinstvenom operatoru prijenosa električne energije i vođenja elektroenergetskog sustava, kako je istaknuto, u skladu je s europskim direktivama.

Uz jedinstvenog operatora prijenosnog sustava, uvodi se i operator distribucijskog sustava, a operator tržišta izdvaja se izvan organizacijske strukture Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Umjesto sadašnjeg Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, novim zakonom predviđeno je osnivanje Hrvatske eletkroenergetske regulatorne agencije, samostalne i neprofitne institucije.

Agencijom bi upravljalo Upravno vijeće od pet članova, a iako je europska praksa da je imenuje i razrješuje vlada, Hrvatska ostaje kod postojećeg rješenja da to obavlja Hrvatski sabor.

Izmjenama i dopunama Zakona o energiji u zakon se uz postojeće uvodi i nova energetska djelatnost, opskrba prirodnim plinom.

Posebna pozornost posvećuje se pak korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracija, za koje se kaže da su u interesu Republike Hrvatske, a daje se mogućnost Vladi da osnuje i agenciju za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore.

Izmjenama se također određuje da sve metodologije, odnosno tarifne sustave bez samih iznosa donosi regulacijsko tijelo, a visinu tarifnih stavki u svim tarifnim sustavima određivala bi Vlada.

U Zakon se unosi i izričita odredba da građevine izgrađene bez građevne dozvole ili drugog odgovarajućeg akta ne smiju biti priključene na energetski sustav, što znači da se primjerice ne mogu priključiti ni na elektroenergetsku mrežu.

Hrvatske autoceste odobravat će autobusima i teškim vozilima 10 posto popusta za cestarinu i to na mjesečne ili godišnje karte, ili priznanice, suglasila se danas hrvatska Vlada.

Autoprijevoznici bi time godišnje mogli uštedjeti i oko 12.000 kuna po vozilu, procjenjuje državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i obnove Branko Bačić.

Budući da se dio prijevoza teškim vozilima i autobusima obavlja preko državnih cesta, a ne autocesta, Bačić kaže da će se popustom doprinijeti i sprečavanju ubrzane devastacije državnih cesta.

Posredno će se tom mjerom doprinijeti i povećanju sigurnosti prometa, istaknuo je. Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da je i čelništvo INA-e prije mjesec i pol dana izrazilo spremnost dati količinski rabat autoprijevoznicima, a sve bi se moralo voditi kroz poslovne knjige.

Znanstvenim novacima i asistentima koji su u sustav znanosti i visokog obrazovanja ušli prije novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju omogućit će se zadržavanje prava koja su stekli zaključivanjem prvog ugovora o radu.

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru na hitno donošenje uputila prijedlog izmjena navedenog Zakona.

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a premijer Ivo Sanader pozvao je na politički konsenzus oko tog Zakona, pozdravljajući i činjenicu da su sve parlamentarne stranke podržale taj zakon u prvom čitanju.

Dopunama Zakona o vatrogastvu zadržava se dosadašnji sustav financiranja profesionalnih vatrogasnih postrojbi, što znači da će se država i dalje odricati dijela poreza u korist lokalnih jedinica, a Vlada će donijeti odluku o minimalnim financijskim standardima za te postrojbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙