FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad europskih burzovnih indeksa

LONDON,FRANKFURT, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Europski burzovniindeksi našli su se u četvrtak pod pritiskom slabljenja dionicapredvođenih Air France-KLM-om, nakon najave smanjenja udjela francuskevlade u toj kompaniji.
LONDON,FRANKFURT, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi našli su se u četvrtak pod pritiskom slabljenja dionica predvođenih Air France-KLM-om, nakon najave smanjenja udjela francuske vlade u toj kompaniji.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,2 posto, na 4.694 boda. Frankfurtski DAX indeks oslabio je nešto više od 0,5 posto, na 4.179 bodova.

Posljednjih tjedana vlade i kompanije učestalo su najavljivale prodaje svojih udjela u europskim kompanijama, što je u četvrtak uzelo nešto većeg maha. Razlog je pokušaj podmirenja velike potražnje jer tržišni sudionici drže da će iduća godina biti znatno nepovoljnija za takve aktivnosti.

"Svi pokušavaju sve zaključiti do Božića", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištima dionica Nigel Cobby iz JP Morgana.

Među pogođenima tim vijestima našla se francuska zrakoplovna tvrtka Air France-KLM, čije su dionice oslabile 1,8 posto. Francuska je vlada, naime, objavila da prodaje oko 49,5 milijuna dionica u toj zrakoplovnoj tvrtki, što je otprilike polovica njezina udjela. Po trenutnim cijenama, vrijednost transakcije bila bi oko 700 milijuna eura.

Još jedna takva najava stigla je iz Francuske. Medijska tvrtka Vivendi Universal objavila je da planira prodati 15 posto udjela u svojoj nekadašnjoj podružnici Veolia Environnement, a za početak će prodati 10 posto ili 40,4 milijuna dionica. Potaknuta tom viješću, Veolia je pak zabilježila rast cijena dionica od 4,3 posto, dok su Vivendijeve ojačale za 1,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,51 posto, na 10.776 bodova, što je njegova najniža razina pri zatvaranju od 1. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙