FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o ulozi "clustera" za razvitak obrtništva

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski obrtnici u svom suposlovanju suočeni s velikim izazovima kao što su snažna globalnakonkurencija, nužnost osvajanja novih tržišta i uvođenje najnovijihupravljačkih tehnologija, a kao mogući model daljnjeg razvitkaobrtništva predlaže se model "clustera", odnosno skupa poslovnopovezanih tvrtki s ciljem proizvodnje i prodaje određenih proizvoda iusluga.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski obrtnici u svom su poslovanju suočeni s velikim izazovima kao što su snažna globalna konkurencija, nužnost osvajanja novih tržišta i uvođenje najnovijih upravljačkih tehnologija, a kao mogući model daljnjeg razvitka obrtništva predlaže se model "clustera", odnosno skupa poslovno povezanih tvrtki s ciljem proizvodnje i prodaje određenih proizvoda i usluga.

Istaknuto je to na današnjem okruglom stolu o ulozi i važnosti clustera za rast i razvitak obrtništva održanom u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Clusteri promiču znanje, vještine, kreativnost, inovativnost, informiranost, motiviranost i kvalitetu organizacije, kazao je Đuro Horvat iz tvrtke za poduzetničko i poslovno savjetovanje Cera Prom te dodao kako bi projekt clustera treba postati projekt od nacionalnog interesa.

Model clustera, drži, fleksibilan je i pokreće rast i razvitak obrtništva, a samim obrtnici ili poduzetnici koji su okupljeni u clustere omogućit će lakši izlazak na nova tržišta, povećanje konkurentnosti itd.

Profesor Marcel Meler s Ekonomskog fakulteta u Osijeku istaknuo je kako su clusteri moguće jezgro okupljanja obrtnika i malih poduzetnika na stvaranju zajedničkog proizvoda i njegove dodane vrijednosti, odnosno, javljaju se kao jedan od modela gospodarskog razvoja određenih regija, ali i nacionalnog gospodarstva u cjelini.

Na okruglom stolu je istaknuto kako je cluster kao nezaobilazan dio gospodarske konkurentnosti na globalnom tržištu postao važan instrument u strateškom planiranju gospodarskog razvitka, ali i razvitka društva u cjelini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙