FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: slučaj POA-e nije dovršen smjenom dvojice odgovornih

SPLIT, 7. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio jedanas u Splitu kako tzv. slučaj POA nije dovršen smjenom dvojiceodgovornih za nezakonito saslušanje novinarke Helene Puljiz, "već ćebiti gotov kad se uklone sve nepravilnosti u radu POA-e".
SPLIT, 7. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Splitu kako tzv. slučaj POA nije dovršen smjenom dvojice odgovornih za nezakonito saslušanje novinarke Helene Puljiz, "već će biti gotov kad se uklone sve nepravilnosti u radu POA-e".

Na novinarski upit kako komentira da je Joško Podbevšek, ravantelj POA-e, smijenio svojeg zamjenika Antu Glavana i načelnika zagrebačkog centra POA-e Marija Frlana, o čemu piše današnji "Večernji list", Mesić je odgovorio da je tu dvojicu "koji su ispitivali Helenu Puljiz trebalo smijeniti već prvi dan izbijanja afere".

"Dobro je što je to učinjeno i sada, no to nije rješenje. Očito će trebati ozbiljno provjetravanje", rekao je, istaknuvši kako to što je najodgovornija osoba (ravnatelj Podbevšek) uporno govorila da je sve u najboljem redu znači da je tu više nedostataka koje treba ukloniti".

Mesić je na novinarske upite odgovarao u Marmontovoj ulici u Splitu, u blizini mjesta gdje se prikupljaju potpisi građana koji ga podupiru u kandidaturi za predsjednika države.

Glede pisanja današenjg "Nacionala" da je i on obavještajno obrađivan rekao je kako je to pročitao te kako je već i sam vidio dokument koji to potvrđuje. Na upit zna li zašto je obrađivan, Mesić je odgovorio da ne zna te da to vjerojatno ne znaju ni oni koji su obradbu proveli. "Očito se služba bavila stvarima koje nemaju nikakve veze s njihovom pravom zadaćom", zaključio je.

Mesić je u vezi s aferom navodna zlostavljanja ročnika i drugih osoba u vojsci rekao kako je poduzeo sve potrebne mjere te da je od mjerodavnih već zaprimio prvi dio izvješća. Smatra i kako se dijelom to pokušava napuhati, ali da će ono što dobije na vrijeme priopćiti javnosti.

Komentirajući jučerašnje okupljanje u ustaškim odorama u Zadru, rekao je kako sigurno očekuje da će reagirati i pravosudna tijela, "jer je to retrogradno te šteti i državi i narodu".

Predsjednik Mesić danas je sudjelovao i na tribini sa studentima splitskoga Pravnog fakulteta.

Govoreći o reformi visokog obrazovanja, koja u tranzicijskim zemljama traje više godina, ustvrdio je da je to jedan od temelja približavanja razvijenim zapadnim zemljama i integraciji u Europu.

Isto tako je važna reforma pravosuđa, naglasio je, jer pojedini sudovi više ne bi smjeli imati različitu praksu, nego hrvatsko pravosuđe jedinstvenu praksu po kojoj će se za isti zločin jednako odgovarati i u Splitu i u Rijeci i u Zagrebu.

Hrvatska je u svim tim reformama, uključivo i gospodarstvo, do sada kasnila, rekao je, no, dodao je, "rezultat je to i pogrešnih koraka, ali i objektivnih okolnosti, odnosno brutalne agresije, zbog čega smo s mnogo žrtava stekli samostalnost", izjavio je Mesić.

Predsjednik Mesić danas je u Splitu posjetio i Hrvatski hidrografski institut, Veslački klub "Gusar", koji obilježava 80 godina rada, Udrugu "Most", koja skrbi o beskućnicima i zlostavljanim ženama, te košarkaški klub "Split", a sudjelovao je i u svečanosti proslave Dana Sveučilišta u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙