FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sofija: Powell i Lavrov na suprotnim stranama

SOFIJA, 7. prosinca 2004. (Hina) - Ruski ministar vanjskih poslovaSergej Lavrov i američki državni tajnik Colin Powell, koji su se uutorak, zajedno s njemačkim ministrom Joschkom Fisherom, pridružilikolegama na 12. ministarskoj konferenciji OESS-a u Sofiji, u svojim suse govorima našli na potpuno različitim stranama.
SOFIJA, 7. prosinca 2004. (Hina) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Colin Powell, koji su se u utorak, zajedno s njemačkim ministrom Joschkom Fisherom, pridružili kolegama na 12. ministarskoj konferenciji OESS-a u Sofiji, u svojim su se govorima našli na potpuno različitim stranama.

"Treba staviti točku na dvostruka mjerila promatračkih misija OESS-a na izborima", rekao je Lavrov ministrima 55 zemalja članica na trećoj plenarnoj sjednici, ponudivši kao rješenje uvođenje općih kriterija monitoringa.

Umjesto da ih ujedinjuje, OESS u nekim slučajevima zemlje članice razdvaja i zato bi se ta organizacija sljedećih godina trebala potpuno posvetiti vlastitoj reformi, rekao je Lavrov.

"U suprotnom, promatranje izbora i dalje će biti instrument političke manipulacije i destabilizacije", ustvrdio je ruski ministar, gotovo u riječ ponovivši jučerašnji napad na krovnu svjetsku organizaciju bjeloruskog kolege Sergeja Martinova.

Govoreći o misijama OESS-a u zemljama istočne Europe i bivšim članicama SSSR-a, kojima je cilj pomoći u provedbi pravednih izbora, izgradnji demokratskih institucija i zaštiti ljudskih prava, ministar vanjskih poslova Bjelorusije u ponedjeljak je rekao kako je OESS postao "instrument političkog pritiska koji se služi dvostrukim mjerilima" i zatražio da ta organizacija na isti način nadzire izbore u zemljama Zapada.

"Bjelorusija smatra da bi pitanje reforme OESS-a moralo dominirati ovim sastankom", također je rekao Martinov.

"Neke su zemlje nedavno ustvrdile da je OESS-ova nazočnost na terenu uplitanje u njihove unutarnje stvari, da 'OESS ima dvostruka mjerila' i da ono što radi u bivšim sovjetskim republikama, radi iz političkih razloga. Kategorički se ne slažem s tim. Sve zemlje članice OESS-a prihvatile su i potpisale odredbu da su temeljne slobode, demokracija i vladavina prava legalni interes svih nas", ustvrdio je u govoru Colin Powell.

Američki državni tajnik zabrinut je zbog neispunjavanja obećanja o demokraciji i poštovanju temeljnih ljudskih prava u nekim zemljama članicama.

"I dalje nas zabrinjava situacija u Rusiji, osobito glede medijskih sloboda i pravne države. Bjelorusija je i dalje eklatantan primjer zemlje članice koja ne ispunjava svoje obveze o ljudskim pravima, demokraciji i pravnoj državi", kazao je.

Powell je u govoru naglasio i kako Rusija nije ispunila svoje obveze o povlačenju vojnih snaga iz Moldove i postizanja dogovora s Gruzijom oko dužine trajanja ruske vojne nazočnosti u toj zemlji, podsjetivši kako je "temeljno načelo Sporazuma o konvencionalnom oružju u Europi (CFE) pristanak neke zemlje na boravak stranih vojnih snaga na njezinom teriroriju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙