FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo ministarski sastanak OESS-a u Sofiji

SOFIJA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Godina na izmaku bila je od presudnevažnosti za Europu jer se EU proširila na 10 novih članica, a donesenje i europski Ustav, rekao je u ponedjeljak u Sofiji bugarski ministarvanjskih poslova Solomon Pasi otvarajući 12. ministarsku konferencijuOESS-a kojom Bugarska predsjeda do kraja godine.
SOFIJA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Godina na izmaku bila je od presudne važnosti za Europu jer se EU proširila na 10 novih članica, a donesen je i europski Ustav, rekao je u ponedjeljak u Sofiji bugarski ministar vanjskih poslova Solomon Pasi otvarajući 12. ministarsku konferenciju OESS-a kojom Bugarska predsjeda do kraja godine.

"OESS se mora modernizirati i prilagoditi trenutku, a možemo iskoristiti i iskustva Unije, kojoj je za izradu Ustava trebalo nekoliko godina kako bi smo ostvarili sličan poduhvat" rekao je Pasi govoreći o potrebi izrade Statuta OESS-a jer ga organizacija još nema iako postoji više 10 godina.

Pasi je 2004. godinu ocijenio posebnom za organizaciju kojom je predsjedao podsjetivši na nazočnost OESS-a na izborima u Afganistanu, na činjenicu da su Palestinci prvi put pozvali OESS da nadzire njihove izbore i zatražili status mediteranskog partnera te da je krovna europska sigurnosna organizacija prvi put imala svoje promatrače na izborima za američkog predsjednika.

Bugarski predsjednik Georgi Parvanov u uvodnom je govoru pozdravio odluku ukrajinskog Vrhovnog suda o poništenju drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji. "Republika Bugarska pozdravit će svaki razvoj događaja koji će pridonijeti očuvanju mira i cjelovistosti te prijateljske zemlje", rekao je Parvanov sudionicima konferencije.

"Mi ćemo podržati svaku odluku koja će ukrajinskom narodu zajamčiti slobodno izražavanje vlastite volje u skladu s ukrajinskim zakonom i odlukom Vrhovnog suda" rekao je bugarski predsjednik.

Nakon uvodnih govora počela je prva plenarna sjednica 12. konferencije OESS-a na kojoj sudjeluju ministri svih zemalja članica, uključujući i hrvatskog šefa diplomacije Miomira Žužula.

Glavne bi teme trebale biti borba protiv terorizma i ilegalne trgovine ljudima te stanje u Ukrajini, a očekuju se i odluke koje će pridonijeti transformaciji organizacije u skladu s aktualnim potrebama i izazovima kojima je izložena.

Potrebu prilagodbe spomenuo je prvi govornik na plenarnoj sjednici ministar vanjskih poslova Nizozemske, zemlje predsjedateljice EU, Bernard Bot. "OESS se mora promijeniti, prilagoditi aktualnom trenutku jer će u suprotnom izgubiti svoju važnost", a po svojim je kapacitetima jedinstvena organizacija u svijetu, rekao je Bot.

No, istodobno je naglasio da promjene koje će dovesti do veće učinkovitosti ne smiju prebrisati temelje na kojima je organizacija nastala, već je pozvao OESS da "pronađe način za bolju učinkovitost koristeći i nadgrađujući postojeće mehanizme".

Hrvatski ministar vansjkih poslova Miomir Žužul osamnaesti je po redu izlaganja i bude li sve teklo prema planu, trebao bi govoriti negdje iza podneva. No ako se govornici ne budu držali dogovorenog petominutnog roka za pojedino izlaganje hrvatski će se ministar kolegama iz OESS-a možda obratiti tek poslije podne, početkom druge plenarne sjednice.

Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak pregovarači delegacija koje sudjeluju na konferenciji uspjeli su postići dogovor o većem dijelu odluka koje će potvrditi ministri u utorak, među ostalim, o uspostavi panela eminentnih osoba koji će imati zadatak pronaći načine za povećanje učinkovitosti OESS-a i odluku o povećanju ovlasti glavnog tajnika Organizacije.

Među još neusuglašenima su prijedlozi zaključne ministarske izjave o borbi protiv korupcije, o toleranciji i nediskriminaciji, o posebnim potrebama za zaštitom i pomoći kod djece žrtava ilegalne trgovine ljudima i o naporima da međunarodne snage daju svoj doprinos prevenciji i borbi protiv takve trgovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙