FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA OSUDILA IZGRED U ZADRU

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada najodlučnije je upetak osudila izgred na skupu zadarske udruge "Hrvatski domobran" naobilježavanju stradanja prosinačkih žrtava 1918., na kojemu je bilaistaknuta fotografija Ante Pavelića, a dio sudionika prošao je gradomodjeven u crno s istaknutim ustaškim znakovljem.
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada najodlučnije je u petak osudila izgred na skupu zadarske udruge "Hrvatski domobran" na obilježavanju stradanja prosinačkih žrtava 1918., na kojemu je bila istaknuta fotografija Ante Pavelića, a dio sudionika prošao je gradom odjeven u crno s istaknutim ustaškim znakovljem.

Najodlučnije osuđujemo takvo ponašanje koje apsolutno nije primjereno, niti je u skladu s demokratskim normama po kojima Hrvatska danas funkcionira, rekao je vladin glasnogovornik Ratko Maček.

Zadarska Udruga ratnih veterana "Hrvatski domobran" u petak je, u povodu obljetnice stradanja prosinačkih žrtava 1918. u Zagrebu, održala skup nakon kojega je dio njih, oko trideset sudionika, prošao središtem Zadra sa slikom Ante Pavelića.

Dio domobrana u povorci bio je odjeven u crno s istaknutim ustaškim znakovljem.

Skup na kojem je bilo pedesetak okupljenih održan je u dvorani Doma hrvatske mladeži u kojoj su bile istaknute dvije fotografije - Ante Pavelića i generala Ante Gotovine. Ispred dvorane, u kojoj se održavao skup, bio je jedan policajac koji nije reagirao.

Čelnici udruge "Hrvatski domobran" Željko Stipić i Pavao Milković podsjetili su na prosinačke žrtve u Zagrebu 1918. Riječ je o prvoj otvorenoj reakciji protiv novostvorene jugoslavenske države u kojoj je, prema tadašnjem službenom izvješću, poginulo 13, a ranjeno 17 ljudi.

Okupljene je pozdravio predsjednik zadarskog HSP-a Danijel Kotral koji je rekao da je tradicija domobranstva u Hrvata puno starija od II. svjetskog rata, te da su domobranske postrojbe odigrale svoju zadaću i u Domovinskom ratu.

Skup je pozdravio i predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Davor Aras.

Maček je najavio i da će HDZ povući određene konzekvence prema Davoru Arasu, predsjedniku Gradskog vijeća, koji je došao pozdraviti skup udruge "Hrvatski domobran" u dvorani Doma hrvatske mladeži.

Što se tiče Arasa, stranka će povući konzekvence i to stoga jer ni jedan član HDZ-a ne može djelovati suprotno političkim interesima, ciljevima i programu stranke, rekao je Maček. Na taj se način, istaknuo je, stranci nanosi politička šteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙