FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP: za Sladoranu četiri, a za Regeneraciju ni jedna ponuda

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskom fondu za privatizaciju(HFP) danas su otvorene četiri ponude za kupnju 68,10 posto dionicažupanjske Sladorane d.d., a odluku o ponudama trebao bi donijetiUpravni odbor HFP-a do kraja ove godine.
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) danas su otvorene četiri ponude za kupnju 68,10 posto dionica županjske Sladorane d.d., a odluku o ponudama trebao bi donijeti Upravni odbor HFP-a do kraja ove godine.

Danas u 14 sati istekao je i rok za ponude za kupnju 72 posto dionica zabočke tekstilne industrije Regeneracija, no za nju nije otkupljena ni jedna ponudbena dokumentacija te nije pristigla niti jedna ponuda.

Za županjsku Sladoranu ponude su dali Sladorana ESOP d.o.o. koja predstavlja zaposlenike Sladorane, zajedno tvrtka Žito d.o.o. i bračni par Bubalo, te tvrtke Viro d.o.o. iz Virovitice i Robić d.o.o. iz Velike Gorice

Vrijednosno najmanju ponudu za 1,8 milijuna dionica Sladorane predala je tvrtka Sladorana ESOP d.o.o. iz Županje, koja predstavlja zaposlenike, a koja je bila popraćena i prosvjedima zaposlenika ispred zgrade HFP-a za vrijeme otvaranja ponuda.

Sladorana ESOP je ponudila 55 milijuna kuna za dionice čija je početna cijena po natječaju iznosila 54,5 milijuna kuna, kao i ulaganje 191,3 milijuna kuna uglavnom iz sredstava društva te kredita na teret društva.

Međutim, u ponudi se navodi da je instrument osiguranja isplate ponuđene cijene bankovno jamstvo koje je izdala Slavonska banka, i to temeljem suglasnosti HFP-a za zalog dionica Sladorane.

No, potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac danas je ustvrdio da Fond nije izdao takvu suglasnost te da je prošlog tjedna predstavnicima radnika jasno dano na znanje da je ne mogu dobiti.

Kako je pojasnio glasnogovornik HFP-a Vedran Kukavica, to bi bilo protivno Zakonu o privatizaciji, u kojem se izričito navodi da se kupovina dionica ne može jamčiti sredstvima društva koje se prodaje.

Gotovac je kazao i kako je sindikat tražio od HFP-a da Sladoranu privatizira kroz ESOP program, što Fond zakonski nije u mogućnosti te se stoga u pozivu samo navodi da "u slučaju jednakih ponuda, prioritet pri kupnji imaju zaposlenici". Dodao je da je Fond ujedno iz prodaje izuzeo 25 posto dionica Sladorane, koje namjerava kasnije prodati radnicima.

Zaključio je i kako je ovakva ponuda preriskantna za državu, s obzirom da je Slavonska banka i najveći vjerovnik Sladorane, "pa postoji rizik da će radnici u teškim uvjetima poslovanja biti prepušteni na milost i nemilost komercijalnoj banci, a država više neće imati mogućnosti da im pomogne".

Zajednička ponuda tvrtke Žito d.o.o. te bračnog para Bubalo iz Osijeka, pak, 'teška' je 157,5 milijuna kuna, predviđa 75,6 milijuna kuna ulaganja u razdoblju od pet godina te se u njoj nudi i partnerstvo radnicima, odnosno prodaja 17 posto dionica na otplatu kroz pet godina, uz kamatnu stopu od 7 posto godišnje.

Tvrtke Viro d.o.o. iz Virovitice i Robić d.o.o. iz Velike Gorice dostavile su gotovo istovjetne ponude, osim što za dioonice Viro nudi 101 milijun kuna, a Robić 137 milijuna kuna. U obje ponude kroz pet godina predviđeno ulaganje 258,5 milijuna kuna, od čega 150 milijuna kuna u dokapitalizaciju Sladorane tijekom 2005. i 2006. godine vlastitim sredstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙