FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog "medne afere" smanjena potrošnja i izvoz meda

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Predstavnici Grupacije pčelarstvaHrvatske gospodarske komore izvijestili su danas da je zbog, kakonavode, "umjetno stvorene medne afere o pojavi lažnog meda natržištu", potrošnja meda u Hrvatskoj u posljednja dva mjeseca smanjenaza 83 posto, a izvoz meda sa lanjskih 1.100 tona pao je na 251 tonu uovoj godini.
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - Predstavnici Grupacije pčelarstva Hrvatske gospodarske komore izvijestili su danas da je zbog, kako navode, "umjetno stvorene medne afere o pojavi lažnog meda na tržištu", potrošnja meda u Hrvatskoj u posljednja dva mjeseca smanjena za 83 posto, a izvoz meda sa lanjskih 1.100 tona pao je na 251 tonu u ovoj godini.

Na konferenciji za novinare predstavnici Grupacije pčelarstva napomenuli su kako se u posljednje vrijeme u javnosti pojavilo niz informacija o hrvatskom medu kojima je dovedena u pitanje kakvoća i zdravstvena ispravnost tog proizvoda.

Takve su informacije, kako su rekli, zbunile hrvatske potrošače, a cijeli sektor pčelarstva suočen je s padom plasmana svojih proizvoda.

U Grupaciji pčelarstva kažu kako na hrvatskom tržištu nema lažnog meda već su na tržištu pronađeni uzorci koji ne odgovaraju pravilniku o kvaliteti. Riječ je o proizvodima koji nisu opasni za zdravlje ljudi, ali kako ne zadovoljavaju pravilnik o kvaliteti kao takvi se ne smiju naći u prodaji.

Državni inspektorat objavio je 24. studenog kako je ponovljenim analizama utvrđeno da su četiri uzorka meda od dvaju proizvođača neprikladna za tržište, zbog čega će biti trajno povučeni iz prodaje, a protiv proizvođača pokreće se prekršajni postupak.

Oni su neprikladni za tržište zbog previsokog udjela hidroksimetilfurfurola, preniske vrijednosti električne vodljivosti ili nemogućnosti utvrđivanja njihova botaničkog podrijetla zbog premalog broja peludnih zrnaca jedne vrste. Četiri uzorka proizvođači će morati predeklarirati iz monoflornog u poliflorni (cvjetni) med, objavio je tada Državni inspektorat.

Članovi Grupacije pčelarstva drže kako je zbog zaštite potrošača nužno provoditi kontrolu svakog kilograma meda koji ide u promet te kako je nužno poduzeti sve aktivnosti na suzbijanju nelojalne konkurencije u ovom sektoru. Jer, kako su kazali, med koji se ilegalno prodaje ne kontrolira se od nadležnih državnih službi i osim što predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje potrošača, predmet je nelojalne konkurencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙