FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK 12. hrvatski arbitražni dani

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Međunarodna konferencija oarbitražnom pravu i praksi - 12. arbitražni dani u Hrvatskoj, održavase danas i sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Međunarodna konferencija o arbitražnom pravu i praksi - 12. arbitražni dani u Hrvatskoj, održava se danas i sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Otvarajući skup, predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je kako je za gospodarski razvoj društva važna pravna sigurnost u čemu arbitraža ima važnu ulogu. Dodao je kako su ankete prema stranim investitorima pokazale kako je upravo pravna sigurnost neke zemlje značajna za moguće investicije u njezino gospodarstvo.

U modernom svijetu, kazao je Vidošević, nije problem jesu li čelni ljudi u nekoj zemlji, primjerice predsjednik ili premijer, na razini najviših europskih standarda, jer oni to većinom jesu, već da li su sve ostale institucije u zemlji dosegnule tu razinu.

Vidošević je istaknuo kako je arbitraža esencijalno pitanje razvoja hrvatskog društva, a najavio je i otvaranje Centra za mirenje u Varaždinu do kraja ove godine.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi istaknuo je važnost arbitražnog rješavanja sporova naglasivši kako takav vid rješavanja sudskih sporova treba što dublje ući u gospodarstvo. Naime, kako je rekao, arbitražno rješavanje sporova dati će brži efekt razvoja gospodarstva.

Tijekom dvodnevnog skupa koji su organizirali Stalno izabrano sudište HGK i Hrvatska arbitražna udruga razgovarat će se o temama poput ugovora o arbitraži u sudskoj praksi, učincima pravorijeka, mirenju u hrvatskom i poredbenom pravu, mirenju kao pravnoj usluzi, učinkovitom rješavanju potrošačkih sporova itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙