FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: obilježava se Dan branitelja

DUBROVNIK, 6. prosinca 2004. (Hina) - U povodu 6. prosinca, Danadubrovačkih branitelja, izaslanstvo grada Dubrovnika polaganjemvijenaca i paljenjem svijeća odalo je počast svim poginulimbraniteljima Dubrovnika u Domovinskom ratu.
DUBROVNIK, 6. prosinca 2004. (Hina) - U povodu 6. prosinca, Dana dubrovačkih branitelja, izaslanstvo grada Dubrovnika polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je počast svim poginulim braniteljima Dubrovnika u Domovinskom ratu.

Petak, 6. prosinca 1991., ostat će zabilježen kao dan kad je Dubrovnik pretrpio najveća razaranja u svojoj povijesti. Taj je dan u bjesomučnim napadima JNA, srpskih i crnogorskih rezervista te istočnohercegovačkih četnika, koji su počeli u jutro u 5,45 sati i trajali do kasno popodne, poginulo 19 branitelja i civila, a 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno.

Tada je drevni hrvatski grad Dubrovnik sa svojim kulturnim spomenicima pretrpio najteža razaranja u svojoj povijesti. Bio je to ujedno vrhunac srpsko-crnogorske agresije koja je počela 1. listopada 1991., ali upravo je na taj dan, zahvaljujući ponajprije hrabrosti branitelja na Srđu i drugim točkama obrane grada, neprijatelj pretrpio najteži poraz.

U spomen na taj dan, danas su vijenci položeni pred spomen-obilježjem na dubrovačkom groblju Boninovu, pod Kamenim križem na Srđu, a Dubrovčani su se prisjetili i stradalih vatrogasaca i pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Popodne će biti odana počast i palim braniteljima Sustjepana, u dubrovačkoj katedrali služit će se misa, a za večeras je najavljeno i svečano otvorenje spomen-sobe dubrovačkih branitelja u novom prostoru palače Sponze.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja završava koncertom Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i Mješovitog zbora "Libertasa" koji će u crkvi Male braće izvesti oratorij Đele Jusića "Istina o gradu slobode".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙