FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan oslobođenja Lipika

LIPIK, 5. prosinca 2004. (Hina) - Trinaesta obljetnica oslobođenjaLipika, prvog grada oslobođenog u Domovinskom ratu, obilježena jedanas zajedničkom svečanom sjednicom Gradskog vijeća i Poglavarstvakojoj su nazočili i branitelji i obitelji poginulih branitelja, tepolaganjem vijenaca i misom.
LIPIK, 5. prosinca 2004. (Hina) - Trinaesta obljetnica oslobođenja Lipika, prvog grada oslobođenog u Domovinskom ratu, obilježena je danas zajedničkom svečanom sjednicom Gradskog vijeća i Poglavarstva kojoj su nazočili i branitelji i obitelji poginulih branitelja, te polaganjem vijenaca i misom.

Na svečanoj sjednici je o 6. prosincu 1991. godine, kada je Lipik oslobođen, govorili gradonačelnik Stjepan Horvat i prvi zapovjednik 76. samostalnog bataljuna HV-a pukovnik Stjepan Klasnić.

Klasnić je rekao da je u samoj akciji oslobađanja Lipika, započetoj u noći s 5. na 6. prosinca 1991., poginulo 6 hrvatskih branitelja, a 11 ih je ranjeno.

Akcija je bila odlično pripremljena, pa su već oko 9 sati 6. prosinca postrojbe hrvatske vojske i policije oslobodile grad.

Klasnić je također rekao da je u Domoivnskom ratu na tom području poginulo 106 branitelja iz ta dva grada i 130 branitelja iz drugih dijelova Hrvatske. Četrdeset branitelja i civila s toga područja smatra se nestalima.

Nazočne roditelje poginulih branitelja i hrvatske branitelje pozdravio je župan požeško-slavonski Anto Bagarić, a obratio im se i Tomislav Merčep, u vrijeme oslobađanja grada zapovjednik specijalne postrojbe MUP-a koaj je sudjelovala u akciji.

U povodu Dana oslobođenja Lipika, vijenci su položeni i svijeće upaljene pred središnjim Spomen obilježjem na Gradskome groblju te svetom misom u crkvi Sv. Franje Asiškog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙