FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WEF odabrao tehnološke pionire za 2005.

ŽENEVA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Svjetski gospodarski forum (WEF)objavio je u ponedjeljak imena 29 kompanija koje su proglašene"tehnološkim inovatorima u 2005", priopćeno je iz WEF-a.
ŽENEVA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Svjetski gospodarski forum (WEF) objavio je u ponedjeljak imena 29 kompanija koje su proglašene "tehnološkim inovatorima u 2005", priopćeno je iz WEF-a.

"Najnovija generacija pionira na području tehnologije fokusirana je na četiri glavna trenda koji po našem mišljenju otvaraju velike mogućnosti: riječ je o globalnim demografskim promjenama, prijetnji energetskom nestašicom, prijelazu s fiksnih na mobilne uređaje i pojačanim bojaznima u vezi sa sigurnošću", tumači Peter Englander, partner Apax Partners Woldwide LLP. Apax Partners strateški je partner WEF-a, koji sudjeluje u programu izbora tehnoloških pionira.

"Teško je utvrditi na koji će način te tehnologije jednog dana oblikovati našu budućnost ali velike su šanse za uspjeh u rješavanju tih problema", ističe dr. Englander.

Među 29 kompanija koje su stekle status "pionira na području tehnologije za 2005" su Astex Technology, tvrtka za razvoj lijekova koja pokušava proizvesti nove lijekove za rak i Alzheimerovu bolest; australski cap-XX, koji dizajnira i proizvodi najrazvijenije kapacitore, tj. uređaje za pohranjivanje visokonaponske električne energije u prijenosnim elektronskim uređajima; španjolski Fractus, specijaliziran za dizajn i proizvodnju minijaturnih multi-band antena za bežične aplikacije; i američki PolyFuel koji je razvio jedinu komercijalno primjenjivu membranu za gorive ćelije koje koriste metanol.

Kompanije su uvrštene u popis inovatora na prijedlog vodećih svjetskih tehnoloških i venture capital tvrtki a konačnu riječ imao je odbor vodećih stručnjaka za tehnologiju, koje je imenovao Svjetski gospodarski forum.

Ovogodišnji su pobjednici odraz populacije koja stari, ponestaje joj fosilnog goriva i zahtijeva sve manju i mobilniju tehnologiju. Prethodni inovatori obuhvaćali su tvrtke poput Cambridge Silicon Radio, Encore Software, Google, Millennium Pharmaceuticals i Napster.

"Ovih dana nije dovoljno da tvrtka razvije veliku tehnologiju", upozorava Klaus Schwab, utemeljitelj i izvršni predsjedatelj Svjetskog gospodarskog foruma, objašnjavajući da je "timing jako važan pri ocjenjivanju koje su tehnologije uspješno integrirane u društvo. Povijest nam pokazuje da su uspješne tehnologije popunjavale prazne ali važne niše. Ovogodišnjih 29 tvrtki nesumnjivo nastoji pronaći odgovore za potrebe društva ", zaključuje Schwab.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙