FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WEF:Svjetski čelnici vjeruju u gospodarstvo, sumnjaju u sigurnost

ŽENEVA, 2. prosinca 2004. (Hina) - Svjetski su čelnici ove godineizrazili veći pesimizam u pogledu sigurnosti u svijetu nego što je bioslučaj 2003., pokazala je anketa "Glas čelnika" koju je na temusigurnosti i prosperiteta provela firma Weber Shandwick po narudžbiSvjetskog gospodarskog foruma (WEF).
ŽENEVA, 2. prosinca 2004. (Hina) - Svjetski su čelnici ove godine izrazili veći pesimizam u pogledu sigurnosti u svijetu nego što je bio slučaj 2003., pokazala je anketa "Glas čelnika" koju je na temu sigurnosti i prosperiteta provela firma Weber Shandwick po narudžbi Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

U anketi je sudjelovalo 2000 čelnika iz područja politike, gospodarstva, medija i znanosti, koji su se složili da sigurnost daje više povoda za brigu nego prosperitet. U očekivanju 2005. ispitanici najviše strahuju od učestalih terorističkih napada (njih 46 posto) i širenja rata izvan granica Iraka (24 posto).

Tridesetdva posto čelnika drži da će svijet 2005. biti nešto manje siguran nego što je danas, a čak 31 posto predviđa da će biti puno manje siguran nego što je danas slučaj.

Zanimljiva je i pojedinost da svjetski politički čelnici znatno više brinu zbog sigurnosti nego opća javnost, čijih je 50 tisuća predstavnika ispitano u okviru ankete "Glas naroda", koja je također provedena po narudžbi Svjetskog gospodarskog foruma.

Iako strahuju za sigurnost, čelnici smatraju da prijetnje neće nepovoljno utjecati na svjetsko gospodarstvo i općenito izražavaju veći optimizam u vezi s gospodarstvom u 2005. nego što je bio slučaj prije godinu dana, ali i u odnosu na ispitanike iz redova "opće javnosti".

Dvije trećine (65 posto) čelnika vjeruje da će sljedeće generacije uživati u većem prosperitetu, dok samo njih 27 posto smatra da će sljedeća generacija biti manje prosperitetna.

Riječ je o znatnom poboljšanju mišljenja svjetskih čelnika u pitanju prosperiteta u 2005. budući da je u prošlogodišnjoj anketi 59 posto čelnika izrazilo optimistično uvjerenje da će sljedeće generacije uživati veći prosperitet dok je 29 posto izrazilo uvjerenje da će naši potomci biti manje prosperitetni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙