FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija želi novo partnerstvo sa starim saveznikom Indijom

BANGALORE, 6. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Rusija želi uspostaviti novoposlovno partnerstvo s Indijom kako bi učvrstila desetljećima dugeprijateljske odnose s tom zemljom, pri čemu se planira prodajasofisticiranog naoružanja, tehnološka razmjena i politička podrška nasvjetskoj sceni.
BANGALORE, 6. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Rusija želi uspostaviti novo poslovno partnerstvo s Indijom kako bi učvrstila desetljećima duge prijateljske odnose s tom zemljom, pri čemu se planira prodaja sofisticiranog naoružanja, tehnološka razmjena i politička podrška na svjetskoj sceni.

Trodnevni posjet predsjednika Vladimira Putina Indiji, koji je završio u nedjelju, predstavljao je prvu priliku za razgovor ruskog predsjednika s čelnicima indijske vlade izabrane u svibnju.

Moskva se ponadala kako će tim posjetom ojačati trgovinsku razmjenu, energetsku suradnju i tradicionalne vojne veze nakon što je Indija postala sve bliskijom sa Sjedinjenim Državama pod prethodnom vladom. "Mislim da je to bio umjereno uspješan posjet", izjavio je kolumnist Prem Shankar Jha. "Krucijalni dio su uvjeti razmjene između Rusije i Indije s obzirom na rusko-indijsku vojnu tajnu", dodao je on.

Rusija traži jamstva da Indija neće kopirati njezine vojne tehnologije i proizvoditi za izvoz. Dvije strane nisu potpisale sporazum po tom pitanju, no u zajedničkom su priopćenju objavile da su odlučne u jačanju svakog mogućeg oblika partnerskog odnosa i uskoj suradnji na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi.

Ruski dužnosnici izjavili su da će pozdraviti indijske kompanije koje će se natjecati za prodaju Juganskneftegaza, glavne proizvodne jedinice ruskog naftnog diva Jukosa, koja se planira za 19. prosinca, uz početnu cijenu od 8,65 milijardi dolara.

Tijekom svojeg dvodnevnog posjeta softverskom središtu Bangaloreu, gdje je razgovarao s poslovnim čelnicima, Putin je zaposlenicima visokotehnološkog diva Infosys Technologies kazao da njegova zemlja s Indijom može surađivati u sektoru informacijskih-tehnologija i inovativnih tehnologija. " Istodobno, kazao je, moramo biti spremni da ćemo konkurirati jedni drugima na globalnom tržištu", rekla je glasnogovornica citirajući Putina.

Indija je kazala i da u potpunosti podržava brzi ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO). Rusija je, naime, najveće gospodarstvo koje nije članicom te svjetske organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙