FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaranje iz Wal-Marta spustilo vrijednost Dow Jonesa

NEW YORK, 30. studenog 2004. (Reuters) - Razočaravajući promet umaloprodaji za Dan zahvalnosti u najvećem američkom maloprodajnomlancu Wal-Martu rezultirao je padom cijena američkih blue-chipdionica, dok su tehnološke dobile podršku od Apple Computesa.
NEW YORK, 30. studenog 2004. (Reuters) - Razočaravajući promet u maloprodaji za Dan zahvalnosti u najvećem američkom maloprodajnom lancu Wal-Martu rezultirao je padom cijena američkih blue-chip dionica, dok su tehnološke dobile podršku od Apple Computesa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,4 posto, na 10.475 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq završio je poslovanje na najvišoj razini u zadnjih 10 mjeseci, ojačavši 0,23 posto, na 2.106 bodova.

Dionica Wal-Marta, sadržana u Dow Jones indeksu, izgubila je na vrijednosti čak četiri posto nakon što je srezala svoje procjene o ostvarenom prometu u studenome, ustvrdivši da je on usporavao kako se približavao kraj tjedna, odnosno praznik Dan zahvalnosti.

To je ojačalo zabrinutosti da bi visoke cijene nafte i umjeren rast zaposlenosti i plaća mogli nagristi osobnu potrošnju u kritičnom razdoblju prazničnih kupovina, posebno u kategoriji domaćinstava s niskim primanjima.

"Svi govore o brojkama Wal-Marta i kako su razočaravajuće. Stvarnost je da ta kompanija postupno ove godine smanjuje svoje prodajne rezultate, a to je gotovo u izravnoj korelaciji sa rastom cijena nafte i plina", kazao je John Caldwell, glavni strateg pri McDonald Financial Group-u.

Tehnološke su pak dionice ojačale, predvođene dionicama Applea. One su dobile više od šest posto na vrijednosti nakon što je brokerska tvrtka Merrill Lynch podigla njihov investicijski rejting uslijed povećane prodaje njegova iPod-a.

Na europskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak u prosjeku dosegnule najviše razine u zadnjih 28 mjeseci. Londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 4.749 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX za toliko je oslabio, dosegnuvši 4.146 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙