FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kutina: Spomen na prosinačke žrtve u središtu Zagreba

KUTINA, 4. prosinca 2004. (Hina) - Udruga ratnih veterana "Hrvatskidomobran" obilježila je danas spomen na 5. prosinca 1918., kad je nazagrebačkom Trgu bana Jelačića stradala nenaoružana skupina mirnihprosvjednika, među kojima je bilo i 13 mrtvih.
KUTINA, 4. prosinca 2004. (Hina) - Udruga ratnih veterana "Hrvatski domobran" obilježila je danas spomen na 5. prosinca 1918., kad je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića stradala nenaoružana skupina mirnih prosvjednika, među kojima je bilo i 13 mrtvih.

Bio je to kraj 50-godišnjeg djelovanja Hrvatskog domobranstva (1868.), rečeno je na kutinskom skupu. Tamošnja udruga "Hrvatski domobran" iduće godine uz 60. obljetnicu bleiburških i žrtava križnog puta, kako je najavljeno, objavit će knjigu "Kutina domovinskim žrtvama šutnje".

Iz Kutine je na popisu 551 žrtva, od čega je dvije trećine, najvećim dijelom domobrana i civila, stradalo u svibnju 1945., nakon završetka ratnih operacija.

Prosinačke žrtve naziv je za krvavo gušenje protujugoslavenskih manifestacija 5. prosinca 1918. u središtu Zagreba, nakon stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. prosinca 1918. i proglašenja ujedinjenja sa Srbijom. Događaj od 5. prosinca ostao je zapisan u hrvatskoj povijesti kao prva otvorena reakcija protiv novostvorene jugoslavenske države. Službeno izvješće kazuje kako je u sukobu poginulo 13, a ranjeno 17 ljudi.

(Hina) xdpas ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙