FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U VUKOVARU OTKRIVENO SPOMEN-POPRSJE SINIŠE GLAVAŠEVIĆA

VUKOVAR, 20. studenog 2004. (Hina) - Spomen-poprsje novinara SinišeGlavaševića, strijeljanog 1991. na Ovčari, otkriveno je u subotu upredvorju zgrade Hrvatskog radija Vukovar, čiji je bio ratniizvjestitelj i urednik tijekom srpske agresije na Vukovar.
VUKOVAR, 20. studenog 2004. (Hina) - Spomen-poprsje novinara Siniše Glavaševića, strijeljanog 1991. na Ovčari, otkriveno je u subotu u predvorju zgrade Hrvatskog radija Vukovar, čiji je bio ratni izvjestitelj i urednik tijekom srpske agresije na Vukovar.

Spomen-poprsje otkrili su sin Siniše Glavaševića, Bojan i supruga Majda.

Obraćajući se velikom broju okupljenih, direktor Hrvatskog radija Vukovar Tomislav Gašpar podsjetio je da je, osim Glavaševića, u srpskoj agresiji poginulo još četvoro djelatnika tog radija.

O Siniši Glavaševiću i danima provedenim s njim u prijeratnom i ratnom Vukovaru, govorile su ratna novinarka Radija Vukovar Mirjana Hrpka te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac.

Član Središnjeg odbora Hrvatske udruge radija i novina Šefik Kapetanović podsjetio je da je u Domovinskom ratu živote na radnom zadatku izgubilo 14 hrvatskih novinara i tehničara.

Nazočnima, među kojima se nalazio i ministar Petar Čobanković te predstavnici brojnih vukovarskih stradalnički udruga, obratio se i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić poručivši da Siniša Glavašević znači puno za hrvatsko novinarstvo, "posebice u dijelu gdje je ono najlošije, a to je novinarska etika".

"Glavašević predstavlja paradigmu našeg posla u onom najtežem i najgorem što nam novinarstvo donosi", rekao je Lučić.

Nazočnima je govorio i književnik Mladen Kušec, a dijelove ratnih izvješća Glavaševića iz Vukovara te njegovu "Priču o gradu" čitao je glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković.

Troškove izrade poprsja, autora Mladena Mikulina iz Velike Gorice, u cijelosti je snosio Ante Živković iz Siska, čiji je sin stradao na sisačkom bojištu.

Siniša Glavašević rodio se 4. studenoga 1960. u Vukovaru. Svojim radijskim izvješćima o stradanju Vukovara u srpskoj agresiji privlačio je pozornost domaće i svjetske javnosti. Nakon što su JNA i srpske paravojne postrojbe zauzeli grad, Glavašević je 20. studenoga 1991. strijeljan na Ovčari, gdje su 1995. ekshumirani njegovi posmrtni ostaci zajedno s drugih 199 žrtava.

Posmrtno mu je Matica hrvatska objavila zbirku "Priče iz Vukovara", a njegovo ime danas nosi ulica u Vukovaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙