FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Privremeni prekid spora oko subvencija Airbusu i Boeingu

WASHINGTON, 3. prosinca 2004. (Reuters) - SAD i Europska unijazatražile su privremeni prekid prekoatlantskog spora oko državnihsubvencija konkurentskim zrakoplovnim konzorcijima Airbusu i Boeingu.
WASHINGTON, 3. prosinca 2004. (Reuters) - SAD i Europska unija zatražile su privremeni prekid prekoatlantskog spora oko državnih subvencija konkurentskim zrakoplovnim konzorcijima Airbusu i Boeingu.

Ta odluka donesena je uoči sastanka američkog trgovinskog predstavnika Roberta Zoellicka i europskog povjerenika za trgovinu Petera Mandelsona u Parizu u ponedjeljak, koji bi prema očekivanjima trebao biti usredotočen na mogućnosti unapređenja trgovinskih pregovora u svijetu u 2005.

Američki trgovinski dužnosnik koji nije želio biti imenovan kazao je da SAD neće ovoga mjeseca iskoristiti svoju prvu priliku da zatraži od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) saslušanje žalbe na europske subvencije Airbus-u.

"Nećemo podnijeti zahtjev da se utemelji odbor pri WTO-u prije kraja godine. Nitko ne bi trebao sumnjati u našu riješenost da nastavimo dalje gurati taj slučaj ali želimo da novi povjerenik EU-a dobije na vremenu kako bi razmotrio to pitanje", kazao je taj dužnosnik.

SAD je početkom listopada prijavio WTO-u slučaj europskih zajmova kojima se Airbusu pomoglo pri razvoju nove letjelice, A380 superjumbo jeta. EU je odgovorio prijavom WTO-u protiv pomoći američke vlade Boeingu, koji je pao na drugo mjesto iza Airbusa po prodaji civilnih zrakoplova na globalnom tržištu.

Nakon prijava slijedi 60-dnevno razdoblje konzultacija tijekom kojeg obje strane mogu napraviti sljedeći korak i zatražiti od odbora za rješavanje sporova da razmotre sporni predmet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙