FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čermak i Markač vratili se u Zagreb nakon 9 mjeseci pritvora

ZAGREB,3. prosinca(Hina) - Generali Ivan Čermak i Mladen Markač upetak su se, nakon devet mjeseci provedenih u pritvoru Haškog suda(ICTY), letom Croatia Airlinesa iz Amsterdama vratili u Zagreb, gdjeće na privremenoj slobodi čekati početak suđenja.
ZAGREB,3. prosinca(Hina) - Generali Ivan Čermak i Mladen Markač u petak su se, nakon devet mjeseci provedenih u pritvoru Haškog suda (ICTY), letom Croatia Airlinesa iz Amsterdama vratili u Zagreb, gdje će na privremenoj slobodi čekati početak suđenja.

U zagrebačkoj zračnoj luci Pleso dočekalo ih je nekoliko desetaka članova obitelji, prijatelja i suboraca, te njihovi odvjetnici.

U zrakoplovu iz Amsterdama s njima je doputovao i Marijo Čerkez, Hrvat iz BiH kojeg je, nakon sedam godina pritvora, jučer oslobodilo Žalbeno vijeće na temelju drugostupanjske presude u predmetu Kordić i Čerkez, koja će biti objavljena 17. prosinca. Čerkez će zrakoplovom produžiti u Split, gdje se nalazi njegova obitelj.

Žalbeno vijeće ICTY-a u četvrtak je prihvatilo interlokutornu žalbu branitelja Čermaka i Markača i ukinulo im pritvor, čime su uspješno okončana višemjesečna nastojanja odvjetnika i hrvatske Vlade da se ishodi njihovo puštanje na privremenu slobodu.

Iako su od dana dobrovoljne predaje 11. ožujka ispunjavali sve uvjete za puštanje iz pritvora, raspravno vijeće je u dva navrata, prvo u travnju te ponovo u rujnu, odbilo njihove zahtjeve.

Zadnja mogućnost bila je posebna tzv. interlokutorna žalba upućena krajem listopada Žalbenom vijeću ICTY-a, koju je podržalo i Tužiteljstvo, što predstavlja presedan u praksi suda.

Generali Čermak i Markač na privremenoj slobodi će se morati pridržavati vrlo strogih pravila koje propisuje ICTY-a, a za njihovo pridržavanje jamči hrvatska Vlada.

Tako primjerice ne smiju napuštati svoje prebivalište u RH, svoje putovnice moraju predati MUP-u, tri dana po dolasku izvijestiti o adresi na kojoj će se nalaziti MUP i Tajništvo ICTY-a, jednom tjedno se javljati lokalnoj policijskoj postaji, te pristati na provjeru svog prisustva, uključujući i slučajnu, MUP-a, dužnosnika Vlade i predstavnika ICTY-a.

Također, ne smiju imati nikakve kontakte ili utjecaj na žrtve ili potencijalne svjedoke, ne smiju tražiti izravan pristup arhivama, uništavati dokaze, ni sa kim govoriti o predmetu, uključujući medije, osim s odvjetnicima i članovima uže obitelji, ne smiju kontaktirati međusobno niti s drugim optuženicima ICTY-a, trebaju se strogo pridržavati zahtjeva Vlade vezanih uz jamstva koje je preuzela te se vratiti u pritvor ICTY-a kada raspravno vijeće to zatraži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙