FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt o doprinosu Vlade u oslobađanju Čermaka i Markača

ZAGREB,2. prosinca(Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt pozdravila je u četvrtak odluku Žalbenog vijeća Haškog suda opuštanju iz pritvora generala Ivana Čermaka i Mladena Markača,ističući doprinos Vladine suradnje s ICTY-em na pozitivnu odluku.
ZAGREB,2. prosinca(Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt pozdravila je u četvrtak odluku Žalbenog vijeća Haškog suda o puštanju iz pritvora generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, ističući doprinos Vladine suradnje s ICTY-em na pozitivnu odluku.

"Politika suradnje s Haškim sudom pokazala se ispravnom. Samo kvalitetan odnos Hrvatske i ICTY-a može donijeti konkretne rezultate pa sada možemo reći da su se svi oni ljudi, koji su izašli pred Haški sud, vratili kući", kazala je ministrica.

Posebno je istaknula i doprinos Tužiteljstva, koje je u listopadu podržalo zahtjev obrane nakon što je ranije dva puta odbijen.

"U slučaju Markača i Čermaka dogodilo se nekoliko presedana, a od posebne je važnosti taj da se Tužiteljstvo praktički pridružilo zahtjevu obrane", ocjenila je, dodajući kako je do toga došlo zbog pristanka generala na dodatni razgovor s tužiteljima.

"Žalbeno vijeće je ujednačilo praksu, donoseći istu odluku kao i u rujnu kada je pustilo iz pritvora šestoricu Hrvata iz BiH", rekla je ministrica Škare Ožbolt.

Na upit može li se u Vladinoj politici suradnje s Haškim sudom očekivati jedan "jaki potez" prije 17. prosinca, odnosno odlučnije mjere u traganju za odbjeglim generalom Antom Gotovinom, kazala je kako "Vlada čini sve na njegovu pronalaženju".

"Svi potezi su jaki i čini se sve potrebno da se utvrdi činjenica gdje je on, i to ne na deklarativnoj nego na stvarnoj razini. Izjave tipa da je on u Hrvatskoj samo su zamagljivanje činjenica", kazala je ministrica pravosuđa.

Generala Gotovinu neizravno je pozvala da se preda Haškom sudu.

"Ako Haški sud nekoga pozove na razgovor onda se taj treba odazvati. Tu se ne ulazi u pitanje krivnje ili nevinosti, o njoj se razgovara poslije. Pozivu suda se mora odazvati svatko", kazala je.

Zaključila je kako je "Haški sud o ovome trenutku jedino mjesto gdje se može dokazati što se sve zbivalo na ovim prostorima".

Škare Ožbolt je u Bruxellesu tijekom dana sudjelovala na sastanku ministara pravosuđa EU i Procesa stabilizacije i pridruživanja, posvećenom suradnji u suzbijanju organiziranog kriminala i kontroli granica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙