FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD UKINUO PRITVOR ČERMAKU I MARKAČU

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) učetvrtak je ukinulo pritvor hrvatskim generalima Ivanu Čermaku iMladenu Markaču u kojem su se nalazili od dobrovoljne predaje 11.ožujka ove godine, priopćio je ICTY u Den Haagu.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u četvrtak je ukinulo pritvor hrvatskim generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču u kojem su se nalazili od dobrovoljne predaje 11. ožujka ove godine, priopćio je ICTY u Den Haagu.

"Žalbeno vijeće ICTY-a 2. prosinca je odobrilo privremeno puštanje na slobodu Ivana Čermaka i Mladena Markača", navodi se u priopćenju Haškog suda.

Njihovi odvjetnici očekuju da će se generali u petak vratiti u Hrvatsku.

Optužnica protiv Čermaka i Markača, potvrđena je 24. veljače 2004., a otpečaćena 8. ožujka. Dobrovoljno su se predali 11. ožujka i istog su dana prebačeni u Den Haag. Na prvom pojavljivanju pred sudom 12. ožujka izjavili su da nisu krivi prema točkama optužnice.

Raspravno vijeće im je 29. travnja odbilo prvi zahtjev za privremeno oslobađanje, a 14. rujna i drugi takav zahtjev.

Uz posebno dopuštenje branitelji optuženih su 22. i 26. listopada podnijeli tzv. interlokutornu žalbu Žalbenom vijeću ICTY-a, a zahtjev za oslobađanje dvojice generala podržalo je i Tužiteljstvo.

Optuženi su u šest točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja, od kolovoza do studenoga 1995.

Tereti ih se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, deporatacije i prisilna preseljenja, kao zločine protiv čovječnosti, te za pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselje i sela i za ubojstva, kao kršenje ratnog prava i običaja.

Optuženi su za "sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙