FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PETAK, 3. PROSINCA

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 3. prosinca.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 3. prosinca.

ZAGREB - U Zagreb se iz pritvora u Haagu vraćaju generali Mladen Markač i Ivan Čermak, te bosanski Hrvat Mario Čerkez. Haški je sud generalima Markaču i Čermaku u četvrtak ukinuo pritvor u kojem su se nalazili od dobrovoljne predaje 11. ožujka ove godine. Čerkez je u pritvor Haškog suda stigao prije više od sedam godina, a Haški sud osudio ga je u prvom stupnju 2001. na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Lašvanskoj dolini. U četvrtak je Sud objavio kako Žalbeno vijeće "smatra da presudu Mariju Čerkezu treba preinačiti te stoga nalaže njegovo trenutno oslobađanje". Generali Markač i Čermak te Mario Čerkez vraćaju se tijekom poslijepodneva u Zagreb redovitom linijom Croatia Airlinesa iz Amsterdama, a Čerkez nastavlja za Split gdje mu živi obitelj.

BRUXELLES - Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastat će se s Visokim predstavnikom Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom. Očekuje se da će tema razgovora biti sastanak Europskog vijeća 16. i 17. prosinca, s kojeg Hrvatska očekuje odluku o određivanju datuma početka pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Žužulovi posjeti Bruxellesu te dan ranije Londonu nastavak su pojačane diplomatske aktivnosti hrvatskog ministra, koji je u srijedu u Zagrebu na radnom sastanku s veleposlanicima država članica Europske unije akreditiranima u Hrvatskoj razmijenio mišljenja i stajališta o odnosima Hrvatske i Europske unije uoči sjednice Europskog vijeća .

SARAJEVO - Drugog dana posjeta Bosni i Hercegovini glavna haška tužiteljica Carla del Ponte sudjelovat će na sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC) te će se susresti s dužnosnicima NATO-a odnosno EUFOR-a u BiH. Del Ponte je po dolasku u BiH u četvrtak posjetila sjedište Suda BiH gdje su u tijeku tehnički radovi na pripremi posebnog odjela za ratne zločine koji bi već od siječnja 2005. godine trebao početi procesuirati prve predmete. Potvrdila je spremnost prepustiti bosanskohercegovačkom pravosuđu sedam slučajeva ratnih zločina, uključujući i nekoliko već podigutih optužnica.

LJUBLJANA - Slovenski parlament glasovat će o novoj vladi mandatara Janeza Janše. Parlamentarni odbori dali su ranije "zeleno svjetlo" za osam kandidata za ministre, među ostalim i kandidatu za ministra vanjskih poslova Dimitriju Rupelu.

PRIŠTINA - Skupština Kosova održat će konstitutivnu sjednicu. Očekuje se da će zastupnici za predsjednika Kosova ponovno izabrati Ibrahima Rugovu, za predsjednika parlamenta Nexhata Dacia, dok je za novog premijera predložen Ramush Haradinaj.

MILANO - Završna riječ obrane u procesu premijeru Silviju Berlusconiju optuženom za korupciju sudaca.

NEW DELHI - Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina (do 5. prosinca) koji će zatim posjetiti Ankaru (5. i 6. prosinca)

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Maša Taušan

Navečer: Duška Gerić Koren

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙